Kovac pisze:Rafał_m tak szczerze to trochę nie wierzę w te 10-11 litrów, Ja przy jeżdzie mieszanej trasa miasto mam średnio 13-14. Osiągnięcie 10 litrów to tylko trasa i 90-110 km/h. Po co takie głupoty wypisywać i wprowadzać w błąd potencjalnych chetnych na ten silnik ?
Jak ktoś chce tylko trącać gaz przez cały czas to nie kupuje sobi auta z silnikiem 3,2 i więcej.
A jak tak jest to polecam zmianę na jakieś 1.8 bo się marnuje

.
Jakby kogoś interesowało średnie spalanie to ja monitoruje to na bieżąco i ostatnie dwa wyniki na pełnych bakach bo tylko tak tankuję to 15,4 i 14,47. W jednym i drugim przypadku były trasy 2 razy po 130 km Łódź - Warszawa.
Przyznam że gazu lubię używać...
Pozdrawiam zwłaszcza tych co osiągają 10 litrów :D.
Srednia, ktora mam na wskazaniu komputera ogolna plasuje sie w granicach 12,7-13l.
Jak jezdze po Polsce (ostatnio jechalem trasa Lublin - Zamosc (kawalek za zamosc jechalem) fakt nie dalo sie pospieszyc ale srednia predkosc mialem okolo 100km/h udalo mi sie zejsc do 9.4litra.
Srednia za trase Lublin - Frankfurt, mam w okolicach 10,5 litra, przy czym najczesciej dojezdzam w 12h (przez Niemcy gdzie sa autostrady w ogole go nie oszczedzam, jade przez niemcy okolo 4,5h z przerwami, tankuje w Zgorzelcu a jak dojezdzam na miejsce zostaje mi troche ponad rezerwe, czyli spalam jakies 70litrow na bodajze 550km).
Z reguly tankuje do pelna i kasuje licznik kilometrow... i nie przypominam sobie sytuacji w ktorej nie udalo by mi sie zrobic 550km na jednym zbiorniku (a zarazem jezdzilbym na glebokiej rezerwie).
Natomiast jezeli chodzi o 3.2FSI to ten silnik jest bardzo ale to bardzo czuly na paliwo, zatankowalem ostatnio (w tamtym tygodniu 95 na Statoil w Lublinie) i niestety byl takim mulem, fakt ze przez to ze byl mulem nie mozna bylo szalec i ogolnie spalanie spadlo

, nie mniej jednak roznica pomiedzy 95 z Statoila a 95 z Orlena to przepasc, tak samo druga przepasc jest pomiedzy 95 a 98 z Orlen'a (najlepiej to czuc jak jedziesz jakies 40km/h i zrobisz kickdown- wtedy wrzuca dwa i sie powoli rozpedza (masz w miare niskie obroty i niedostepny jeszcze pelny moment obrotowy).