lukirks83 pisze:2.0 tfsi pod gaz raczej nie opłacalne, wtryski benzynowe w tfsi muszą być cały czas schłodzone przez benzynę i zużycie waha się od 25-100%. Instalacja nie jest tania i według mnie bardziej opłacalny będzie silnik 2.4 v6. Poza tym silniki tfsi zmagają się z wysokim ubywaniem oleju w silniku
Pozwolę sobie na lekkie sprostowanie w temacie "ftryskuf" benzyny przy LPG.
Też jakiś czas temu zagłębiałem się w temat LPG do FSI. I wcale nie jest to już taka nowość, bo instalacje te na rynku włoskim są już od... 2010 r.

.
Najlepszym wyborem instalacji LPG do FSI wg mojej skromnej opinii jest instalacja VI gen. LPDI, ale cena może przyprawić o ból du...y. W takiej instalacji wtrysk gazu w fazie ciekłej odbywa się przez wtrysk benzyny, przez co jest automatycznie chłodzony.
Można wybrać o połowę tańszą opcję z tzw. dotryskiem benzyny (np. coś ze STAG'a). Niestety taka instalacja spala zarówno gaz jak i benzynę.
Co do silników 2.0 TFSI i 2.4V6. Biorąc pod uwagę tylko te dwa, osobiście wybrałbym z uwagi na "mniejsze zło" 2.4 z jakże lubianym, rzekomo felernym rozrządem. Dlaczego? A no dla tego, że można trochę zaoszczędzić na instalacji LPG a sam silnik jest dobrą, mocną konstrukcją.