2.4 bdw szarpie . Jedna strona wypada z zapłonu lambda korekty -50 pomocy 🙈
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Moje auto: A6 C5
- Rocznik: 1998
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 136KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
Re: 2.4 bdw szarpie . Jedna strona wypada z zapłonu lambda korekty -50 pomocy 🙈
Dziś rano zagrzechotal mi łańcuch, silnik zaczol nie równo pracować jak by nie palił na jeden gar, potem zapalił się check. Po podpięciu pod kompa ten sam błąd wypadanie zapłonu na 3 cylindrze. Może to być przyczyną łańcucha wypadanie tylko na jednym cylindrze?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Łukasz
- Moje auto: A6 C6
- Rocznik: 2004
- Silnik: 2.4 170KM
Może kolego najpierw sprawdzić ciśnienie na tym garze. U mnie była winna góra . Ogarnięty już cały temat. Odma nowa itp. ale dawka tym razem za bogata. Raczej wina gazu. Muszę polecieć na jakiś serwis bo nie wiadomo kiedy było to sprawdzane . A jeden gar to wydaje się być problem bezpośrednio z nim. Ale ja jestem tylko laikiem. Może koledzy doradza co się dzieje mi pomogli nie warto wymieniać wszystkiego po kolei bo to tylko pchanie się w koszta. Najpierw diagnoza
- sabuk2006
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kazimierz
- Moje auto: Allroad C5
- Rocznik: 2002
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7T 250KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
Witam.kwiatkazik7 pisze: ↑24 mar 2024, 10:42Może kolego najpierw sprawdzić ciśnienie na tym garze. U mnie była winna góra . Ogarnięty już cały temat. Odma nowa itp. ale dawka tym razem za bogata. Raczej wina gazu. Muszę polecieć na jakiś serwis bo nie wiadomo kiedy było to sprawdzane . A jeden gar to wydaje się być problem bezpośrednio z nim. Ale ja jestem tylko laikiem. Może koledzy doradza co się dzieje mi pomogli nie warto wymieniać wszystkiego po kolei bo to tylko pchanie się w koszta. Najpierw diagnoza
Dobrze kolega pisze, sprawdź ciśnienie na tym cylindrze i obok i sąsiednie. Wszystko się wyjaśni.
Pozdrawiam.
-
- Forum Audi A6 / A7
Ciśmnienie sprawdzone wyszło 8,5 bara reszta po 11 - 11.5 przeprowadziłem próbę olejową i wzrosło do 10.5. chyba czeka mnie generalka. pytanie moje czy ma ktoś jakiś dostęp do książki z konkretnymi momentami krok po kroku coś typu książka serwisowa sam naprawiam lub zrób to sam. szukam i szukam i cieżko znależćsabuk2006 pisze: ↑24 mar 2024, 13:50Witam.kwiatkazik7 pisze: ↑24 mar 2024, 10:42Może kolego najpierw sprawdzić ciśnienie na tym garze. U mnie była winna góra . Ogarnięty już cały temat. Odma nowa itp. ale dawka tym razem za bogata. Raczej wina gazu. Muszę polecieć na jakiś serwis bo nie wiadomo kiedy było to sprawdzane . A jeden gar to wydaje się być problem bezpośrednio z nim. Ale ja jestem tylko laikiem. Może koledzy doradza co się dzieje mi pomogli nie warto wymieniać wszystkiego po kolei bo to tylko pchanie się w koszta. Najpierw diagnoza
Dobrze kolega pisze, sprawdź ciśnienie na tym cylindrze i obok i sąsiednie. Wszystko się wyjaśni.
Pozdrawiam.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Arek
- Rocznik: 2005
- Paliwo: Benzyna
DJZyrus pisze: ↑05 maja 2024, 17:50Ciśmnienie sprawdzone wyszło 8,5 bara reszta po 11 - 11.5 przeprowadziłem próbę olejową i wzrosło do 10.5. chyba czeka mnie generalka. pytanie moje czy ma ktoś jakiś dostęp do książki z konkretnymi momentami krok po kroku coś typu książka serwisowa sam naprawiam lub zrób to sam. szukam i szukam i cieżko znależćsabuk2006 pisze: ↑24 mar 2024, 13:50Witam.kwiatkazik7 pisze: ↑24 mar 2024, 10:42Może kolego najpierw sprawdzić ciśnienie na tym garze. U mnie była winna góra . Ogarnięty już cały temat. Odma nowa itp. ale dawka tym razem za bogata. Raczej wina gazu. Muszę polecieć na jakiś serwis bo nie wiadomo kiedy było to sprawdzane . A jeden gar to wydaje się być problem bezpośrednio z nim. Ale ja jestem tylko laikiem. Może koledzy doradza co się dzieje mi pomogli nie warto wymieniać wszystkiego po kolei bo to tylko pchanie się w koszta. Najpierw diagnoza
Pozdrawiam.
Jeśli nadal chodzi o 2.4 BDW to książek z opisami remontu silnika już się raczej nie dostanie... Wszystko zostawione dla serwisów, aby na siebie zarabiały... A serwis jak to serwis; nowe i kasować...
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Łukasz
- Rocznik: 2004
Jeśli chodzi o jakąś wiedzę proponuje szukać na portalu "chomikuj" tam jest naprawdę duuuzo duuuuzo materiałów na każdy temat.
-
- Forum Audi A6 / A7
Powiem ci że szukam już od tygodni i jedynie co znalazłem to rozrząd klkolejnosc oraz momenty, pokrywę zaworów momenty dokręcania oraz dwumase ale to i tak od 3.0 TDI. Jak by ktoś miał namiary prosiłbym bardzo o linki.kwiatkazik7 pisze: ↑13 maja 2024, 23:43Jeśli chodzi o jakąś wiedzę proponuje szukać na portalu "chomikuj" tam jest naprawdę duuuzo duuuuzo materiałów na każdy temat.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Szymon
- Moje auto: S6 C6
- Rocznik: 2009
- Silnik: 5.2 435KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
Można kupić na stronie erwin audi, koszt dostępu to 7 euro za godzinę, lub 35 albo 40 za dobę. Godzina wystarczy spokojnie żeby pobrać wszelkie materiały do C6 w każdej wersji silnikowej, razem z innymi instrukcjami, np do wnętrza, elektryki. Niestety są jedynie po angielsku i niemiecku.