2.4 BDW dymi na biało
-
szymcio28
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Szymon
- Rocznik: 2007
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 177KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
2.4 BDW dymi na biało
Witam użytkowników tego forum
wczoraj wymieniłem odme na cała nowa bo poprzednia zrobiła sie nie szczelna. Teraz po wymianie po postoju bardzo kopci na biało/ szaro. Czyżbym miał takiego pecha ze po wymianie odmy obie uszczelki pod głowica powiedziały dość???? Dodam jeszcze ze dymienie nastepuje po postoju po calej nocy
- Załączniki
-
- Image Resizer-Photo Compressor_42a0d32d-d69f-4d0e-bf86-8d67318bfc8e.jpeg (95.1 KiB) Przejrzano 25 razy
-
OnlineDoc
- Administrator

- Imię: Andrzej
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Re: 2.4 BDW dymi na biało
szymcio28, tylko odpaliłeś przez dzień? Spróbuj ok 10km przejechać się.
Pewnie stara odma była całkowicie zapchana, w przewodach lub samym kolektorze mógł zgromadzić się olej. Po założeniu nowej, sprawnej odmy, podciśnienie "zaciąga" te resztki do komór. Sprawdź, czy wszystkie przewody odmy są szczelnie wpięte i czy nie doszło do pęknięcia plastikowych rurek podczas montażu. Może jest nieszczelność. Jaki kupiłeś zawór PCV nowej odmy? Może kiepskie "Chińskie"?
Zrób też tekst z korkiem oleju. Na pracującym silniku odkręć lekko korek wlewu oleju. Powinien być delikatnie zasysany. Jeśli "tańczy" lub jest mocno wypychany, nowa odma może nie działać prawidłowo.
Pewnie stara odma była całkowicie zapchana, w przewodach lub samym kolektorze mógł zgromadzić się olej. Po założeniu nowej, sprawnej odmy, podciśnienie "zaciąga" te resztki do komór. Sprawdź, czy wszystkie przewody odmy są szczelnie wpięte i czy nie doszło do pęknięcia plastikowych rurek podczas montażu. Może jest nieszczelność. Jaki kupiłeś zawór PCV nowej odmy? Może kiepskie "Chińskie"?
Zrób też tekst z korkiem oleju. Na pracującym silniku odkręć lekko korek wlewu oleju. Powinien być delikatnie zasysany. Jeśli "tańczy" lub jest mocno wypychany, nowa odma może nie działać prawidłowo.
2007-12-08, Doc / Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Audi A6 / A7 w Polsce. Kontakt z redakcją.