2.0 TFSI 170 km 2.4 km Który mniej pali ?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
2.0 TFSI 170 km 2.4 km Który mniej pali ?
Witam . Tak sie zastanawiam który z tych silników mniej pali skoro mają prawie taką samą moc 

-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Żartujesz, prawda że 2.0TFSI będzie droższe w utrzymaniu od 2.4 V6?MISQ pisze:Zarówno jeden jak i drugi moze sie zmiescic w 10l ale turbo zyje turbo pije pomijajac fakt ze bedzie drozsze w utrzymaniu
Niby dlaczego? Turbiny w benzynach nie padają tak jak w dieslach, rozrząd w V6 na łańcuchach jest kilkukrotnie droży w wymianie od R4, do tego nie każdy go zrobi. Kwestia tego że są 2 głowice już podwaja koszty w razie awari, wymiana oleju, płynu, cedwek i świec będzie zawsze kosztowała wiecej. I nie ma możliwości żeby to 2.0 nawet w turbo spaliło więcej od 2.4 V6.
nie żartuje miałem kilka porównań sam, turbo ma sporo osprzętu i zawsze cos a v-ka to pancerna jednostka oczywiście wolnossąca, to moje doświadczenie Ty opisz swoje.
jedyny zart to ze turbo sie nie psuje, jesli silnik ma troszkę km to każdy sie sypie a turbo juz zwłaszcza -turbiniarze juz coś o tym wiedza a nie kórzy sie dowiedzą
Obecnie mam v6 T ale w przyszłosci v8 bez turba 
jedyny zart to ze turbo sie nie psuje, jesli silnik ma troszkę km to każdy sie sypie a turbo juz zwłaszcza -turbiniarze juz coś o tym wiedza a nie kórzy sie dowiedzą

Przeróbki - rzeźby to JA 

Już Ci opisuje swoje doświadczenie, moja żona od 11 lat jeździ A4 1.8T, przebieg grubo powyżej 300 tyś, absolutnie żadnej awarii ze strony silnika, turbo pamięta fabrykę nigdy nie ruszane, 3 razy wymieniany DV. To tyle z osprzętu związanego z turbo. Drugie doświadczenie już gorsze, brat ma A6 C6 2.4 V6, narzeka masakrycznie, rozrząd już robił, o multi nie wspomnę bo nie o tym temat. Wsadził w ten silnik mnóstwo pieniędzy i dalej coś w nim kula. Mówi, że to najgorszy silnik jaki miał w swoim życiu.MISQ pisze:nie żartuje miałem kilka porównań sam, turbo ma sporo osprzętu i zawsze cos a v-ka to pancerna jednostka oczywiście wolnossąca, to moje doświadczenie Ty opisz swoje.
Ale z jednym się z Tobą zgodzę, V-ki to pancerne jednostki, ale jeżeli chodzi o A6 to tylko do modelu C5, w C6 to już...