Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[ MANUAL] Zamiana manual na automat

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
spodeusz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ MANUAL] Zamiana manual na automat

Post autor: spodeusz » 06 kwie 2015, 09:12

Witajcie koledzy i koleżanki, mam dość nietypowe pytanie i obawiam się trochę Waszej reakcji :) Posiadam Audi A6 C6 Avant 2.0TDI bez DPF po podmianie napędu pompy oleju, samochodzik jeździ świetnie ale przesiadając się do audi z samochodu innej marki, który był w automacie - bardzo mi tego brakuje, aczkolwiek do życia nie jest mi niezbędny. Wracając do pytania czy jest to w ogóle możliwe i co najważniejsze opłacalne? Jaki mógłby być koszt szacunkowy takiej zabawy i ile taka skrzynia załóżmy Multitronic wytrzyma po kompletnym odnowieniu i wsadzeniu do samochodu? Ogólnie czy jest to gra warta świeczki czy lepiej odpuścić?
Pozdrawiam Wszystkich , mokrego dyngusa :D

rafal_m
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: rafal_m » 06 kwie 2015, 11:31

To chyba zart Prima Aprillisowy...

ale jezeli nie; to do 2.0 TDI mozesz wlozyc jedynie multitronika, jezeli juz gdzies znajdziesz skrzynie w dobrym stanie, to na 99% bedzie z immobilizerem, wiec bedziesz musial go usunac. Multi nie jest typowym automatem to jest tak zwana bezstopniowka. Tipy nie wychodzily z softwarem do tego silnika (a nawet jezeli by pominac ten problem) to jakos nie widzi mi sie wymiana calego auta zeby zamontowac quattro. Co do kosztow: jezeli Twoj ECU obsluguje automatyczna skrzynie biegow, to jedynie wiazka elektryczna skrzynia poloski, kolo zamachowe sprzeglo i kilka innych <font color='red'><b>censored</b></font>. Podejrzewam ze w 10k zl mozesz sie zmiescic, wiec przy tego typu kosztach lepiej jest sprzedac manuala i poszukac sobie automatu (zwlaszcza ze samochody z multi sa tansze... bo skrzynie sa awaryjne i wszyscy sie ich boja)

spodeusz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: spodeusz » 06 kwie 2015, 11:44

rafal_m, Dziękuję za odpowiedź, byłem bardzo ciekawy jak to wszystko wygląda bo większość tematów jest o wsadzeniu manuala na miesce automatu :D Ja też bardzo się bałem multitronica dlatego kupiłem w manualu i jestem spokojniejszy, ale brakuje mi troche automatycznej skrzyni. Następne Audi kupie w automacie, choć nie wiem jeszcze jakie i kiedy <okok> Bardzo dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl