Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

wyrzuca wsteczny tiptronic audi a6 c6

Układ napędowy i skrzynie biegów
maniek99729

wyrzuca wsteczny tiptronic audi a6 c6

Post autor: maniek99729 » 01 kwie 2015, 18:46

Witam od jakiegoś czasu mam taki problem ze auto jak jest zimne jak chce cofnac na jakims wzniesieniu jak ma obciazenie to zaczyna cofać i za chwilkę wyrzuca bieg nawet tego nie czuć.... Olej nie byl wogole wymieniany w skrzyni biegow 3.0tdi

rafal_m
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: rafal_m » 01 kwie 2015, 21:53

moze masz go po prostu za malo ?

Awatar użytkownika
Audi A6 Warsztat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Zbigniew
Rocznik: 2008
Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
Skrzynia: Tiptronic
Kontakt:

Post autor: Audi A6 Warsztat » 01 kwie 2015, 21:56

maniek99729, szukaj w dziale C5. Są tam co najmniej dwa podobne tematy z identycznym problemem <okok>
Warsztat, naprawy Audi A6.

maniek99729

Post autor: maniek99729 » 01 kwie 2015, 23:14

No wlasnie jade po swietach zeby sprawdzili ewentualnie wymienili olej w skrzyni bo wogole nie by ruszany jeszcze

[ Dodano: 2015-04-01, 23:14 ]
szalony pisze:maniek99729, szukaj w dziale C5. Są tam co najmniej dwa podobne tematy z identycznym problemem <okok>

A moglbys rzucic linka szukalem ale nic nie znalazlem z gory wielkie dzieki

Awatar użytkownika
Audi A6 Warsztat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Audi A6 Warsztat » 04 kwie 2015, 14:54

maniek99729 wybacz że dopiero teraz, ale ostatnio straszliwie cierpię na chroniczny brak czasu i doba jest za krótka o co najmniej 15 godź. ;)

Poczytaj może też ten temat http://www.audiklub.org/forum/viewtopic.php?f=1&t=90985

a na naszym Forum mamy: viewtopic.php?t=48652

Ten temat nie jest kompletny ale jest tam rozwiązanie (przynajmniej mam taką nadzieję ;) ) w pierwszym zdaniu trzeciego postu viewtopic.php?t=167

Ten dość świeży viewtopic.php?t=73817&start=0

Z lektury wynika że niestety możesz mieć problem z koszem wstecznego <stres> Oby nie i oby pomogło ewentualne uzupełnienie oleju. <okok>

Nie żebym się wymądrzał, ale poczytaj ten temat żebyś wiedział czy mechanik wie co robi przy sprawdzaniu stanu oleju viewtopic.php?t=10267 Bo czasem nie wiedzą jak to prawidłowo zrobić <luzik>

Pzdr

maniek99729

Post autor: maniek99729 » 04 kwie 2015, 20:25

ogolnie od poczattku nie byl wymieniany olej w skrzyni i jak myslycie wymieniac? ogolnie skrzynia chodzi git nie czuc nawet jak biegi zmienia tylko ostatnio ten wsteczny mi wyskoczyl

Awatar użytkownika
Audi A6 Warsztat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Audi A6 Warsztat » 04 kwie 2015, 20:53

maniek99729, myślę że na to pytanie nikt Co nie da jednoznacznej odpowiedzi, bo są za i przeciw. Wiele burzliwych dyskusji już było na Forum czy wymieniać olej czy nie, oczywiście zakładając że od początku eksploatacji wymieniany nie był. Potwierdzonym skutkiem takiej wymiany jest wysypanie skrzyni po około 1000 kilometrów. Ale niektórzy też po wymianie cieszą się z jazdy bezawaryjnej.

De facto mój serwisant automatów twierdzi że jeśli są zachowane odpowiednie procedury podczas takiej wymiany (czyli płukanie skrzyni i inne zabiegi) to nie powinno jej nic się stać, wręcz przeciwnie.

I bądź tu mądry ;)

maniek99729

Post autor: maniek99729 » 04 kwie 2015, 21:12

No wlasnie nie wiem co mam zrobic czy tak jezdzic czy wymieniac zaczne od tego zeby mi sprawdzili stan oleju w skrzyni.. bo moze faktycznie jest go za malo albo wogole nie ruszac :)

Awatar użytkownika
Audi A6 Warsztat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Audi A6 Warsztat » 04 kwie 2015, 21:26

maniek99729 pisze:zaczne od tego zeby mi sprawdzili stan oleju w skrzyni.. bo moze faktycznie jest go za malo
Tak zrób <okok>

rafal_m
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: rafal_m » 05 kwie 2015, 07:40

szalony pisze:maniek99729, myślę że na to pytanie nikt Co nie da jednoznacznej odpowiedzi, bo są za i przeciw. Wiele burzliwych dyskusji już było na Forum czy wymieniać olej czy nie, oczywiście zakładając że od początku eksploatacji wymieniany nie był. Potwierdzonym skutkiem takiej wymiany jest wysypanie skrzyni po około 1000 kilometrów. Ale niektórzy też po wymianie cieszą się z jazdy bezawaryjnej.

De facto mój serwisant automatów twierdzi że jeśli są zachowane odpowiednie procedury podczas takiej wymiany (czyli płukanie skrzyni i inne zabiegi) to nie powinno jej nic się stać, wręcz przeciwnie.

I bądź tu mądry ;)
Po pierwsze, wymiana oleju w momencie w ktorym skrzynia zaczyna juz cos robic to jak ze spowiedzia jak juz cos sie stalo -> powiedzenie jak trwoga to do boga.
Nikt nie da gwarancji ze po wymianie oleju skrzynia sie nie wysypie (bo byc moze juz sie sypie) a zwiekszone cisnienie oleju (nowy filtr) moze przyspieszyc jej agonie. Z drugiej strony nie jest powiedziane ze Twoje problemy nie sa spowodowane tym, ze olej stracil swoje wlasciwosci... przez co elektronika nie jest w stanie podgonic rzeczywistosci... i wymiana nie uratuje sytuacji.
Ja osobiscie wpierw wymienilbym ten olej + filtr i oczywiscie adaptacja. Choc patrzac na to pesymistycznie - wymienisz olej - za 1000zl (mniej wiecej za tyle uda sie kupic zestaw + olej + filtr + uszczelnienia) i jak za chwile skrzynia sie skonczy... znow bedziesz musial wydac na olej...

Awatar użytkownika
Audi A6 Warsztat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Audi A6 Warsztat » 05 kwie 2015, 07:53

Czyli najlepiej prewencyjnie skrzynia na stół, i zrobić jej remont <luzik>

maniek99729

Post autor: maniek99729 » 05 kwie 2015, 10:55

Tylko ze skrzynia normalnie zmienia biegi nic nie szarpie wogole jak jest zimna czy ciepla tylko ostatnio mi wsteczny wyskoczyl jak cofalem pod gorka nie bylo nawet tego czuc ze wyskoczyl nie wiem olej w niej nie byl wogole wymienianany wogole a nie ktorzy pisza ze jak wymienili to skrzyni padla i nie wiem czy wymieniac czy lepiej dolac gdyby bylo go malo i czekac

Wesolych swiat :)

[ Dodano: 2015-04-05, 10:55 ]
A powiedzcie mi jak wyglada sprawa z np przelozeniem skrzyni jak np ta sie rozsypie bo remont wiadomo w tys a u mnie w miejscowosci sa same c6 jesli chodzi o czesci uzywane i wszystko mam na miejscu jest mozliwosc przelozenia

rafal_m
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: rafal_m » 05 kwie 2015, 15:24

maniek99729 pisze:Tylko ze skrzynia normalnie zmienia biegi nic nie szarpie wogole jak jest zimna czy ciepla tylko ostatnio mi wsteczny wyskoczyl jak cofalem pod gorka nie bylo nawet tego czuc ze wyskoczyl nie wiem olej w niej nie byl wogole wymienianany wogole a nie ktorzy pisza ze jak wymienili to skrzyni padla i nie wiem czy wymieniac czy lepiej dolac gdyby bylo go malo i czekac

Wesolych swiat :)

[ Dodano: 2015-04-05, 10:55 ]
A powiedzcie mi jak wyglada sprawa z np przelozeniem skrzyni jak np ta sie rozsypie bo remont wiadomo w tys a u mnie w miejscowosci sa same c6 jesli chodzi o czesci uzywane i wszystko mam na miejscu jest mozliwosc przelozenia
Mozna przekladac w nieskonczonosc - pod warunkiem ze zostawiasz swoja hydraulike + swoj TCU. Jezeli chcesz porzadnie przelozyc TCU na nowa hydraulike (caly zestaw to tzw mechatronika) to musisz z drugiego TCU (z tej hydrauliki ktora chcesz wlozyc) odczytac tzw blok kalibracji i przeniesc go do swojego sterownika. Nowego-uzywanego sterownika nie zalozysz (tj zalozysz ale musisz go dopisac w audi... a jak tylko go wlozysz do swojego zestawu to samochod przestanie odpalac i jezdzic... wiec ciezko to zrobic ;)). Jak zalozysz nowy-nowy (z np. audi lub zf) to bedzie pozwalal dojechac do serwisu z predkoscia 18-20km/h

Skrzynie ktora zamierzasz zamontowac musi miec takie samo przelozenie. Montujac uzywke musisz sie liczyc z tym ze mozesz wlozyc taka sama jaka miales jezeli wiesz co mam na mysli....

W Twojej sytuacji; sprawdzilbym stan oleju, jak bedzie go brakowalo to bym go dolal wycofal adaptacje i sprawdzil czy bedzie dalej wystepowal ten problem, jezeli nie to mozesz spokojnie wymieniac olej powinno byc okej, jak dalej beda jakies anomalie to Twoja decyzja czy ratowac sie wymiana oleju czy nie, byc moze pomoze. Ale jezeli padnie Ci skrzynia, to wiedz ze nie zmiana oleju ja zabila, tylko ta skrzynia juz byla praktycznie martwa, a nowy olej ja tylko dobil.

maniek99729

Post autor: maniek99729 » 09 kwie 2015, 23:02

Witam brakowalo 1.5 litra oleju filtr od poczatku nie byl wymieniany a olej byl w kolorze czarnym bardzo czarnym objawy ustapily auto ciagnie samo na wstecznym i nie wyskakuje juz na zimnym

rafal_m
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: rafal_m » 10 kwie 2015, 08:22

To teraz do dokonczenia procedury zostalo Ci wycofanie adaptacji i nauka wszysktiego od poczatku (kilka km jazdy). Na forum jest opis ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl