http://olczak.home.pl/vademecum/index.html
hmmm trzeba było zapytać jaką metodą wymieniającitrin pisze:Na dzień dzisiejszy w moim Tipie W Skodzie zapłaciłbym za 1l oleju ATF......86pln(powiedział ze 9 litrów wchodzi),ok 100pln filtr i wymiana 100pln także niecałe 1000pln trza zostawić w ASO. Pozdrawiam
Tak,tak.....oczywiście pytałem....statyczniegoly191 pisze:hmmm trzeba było zapytać jaką metodą wymieniają
Zważ jedno ! Ty jezdzisz benzyną 2.7 a nie TDI !Toranaga pisze:Wydaje mi sie, ze 20kkm bez wymiany dla silnika to pestka. Ja wymieniam co 30kkm. Bo tak mu od poczatku wymieniali. Efekt 270.000 i dalej 5W40 plny synetetyk i od wymiany do wymiany (30kkm) dolewka ok. 300-400ml.
to jak powiedział "statycznie" to trzeba było zje**ć i postraszyć naciąganiem na koszta, bo jakim cudem chcą wymienić statycznie 9l, skoro tyle jest w całej skrzyni :evil:citrin pisze:Tak,tak.....oczywiście pytałem....statycznie
W Gdańsku ul Marynarki Polskiej jest jeden bardzo znany fachowiec od skrzyń
Jeżeli kolega faktycznie pisze prawdę i po 270000 nie ma żadnych problemów z tipem to jednak może ASO ma rację nie zalecając wymiany oleju w tej skrzyni. Podsumowując jeżeli nie zalecają to po co wymieniać a dla tych co wymieniają mam przestrogę jeśli chodzi o Tipa - mój kumpel usilnie chciał wymienić olej i wymienił w Pasacie - nie będę opisywał jego reakcji gdyż poziom wulgaryzmów jakie musiałbym tu przedstawić będzie kwalifikował mnie do BANA. Sam wymieniał więc nawet nie ma się z kim sądzićToranaga pisze:Pewnie zaraz dostane po lbie, ale napisze co mysle i co wiem z doswiadczenia:
Podsumujmy fakty:
- audi nie zaleca wymiany oleju w tiptronicu (nakazuje dolanie, jesli zdarzy sie wyciek),
- wymiana oleju to zloty interes - malo roboty, duzo kasy,
- elementy skrzyni ulegaja zuzyciu nawet przy oleju wymienianym codziennie.
Moje doswiadczenia:
- audi z tipem 270.000 przebiegu, zadnych wyciekow i nie zmieniany olej od poczatku,
- zadnych problemow na dzien dzisiejszy (tfu tfu),
Moje przemyslenia:
Audi nie zaleca wymiany oleju, bo takowa jest zbedna biorac pod uwage przebieg, ktory skrzynia oferuje na jedym i tym samym oleju. Elementy skrzyni i tak ulegna zuzyciu podobnie jak elementy silnika i wtedy bedzie czas na remont, naprawe lub wymiane calosci.
Moje pytanie (retoryczne):
Czy wymieniajac olej regularnie wydluzymy zycie skrzyni w nieskonczonosc?
Pozdrawiam i obysmy wszyscy na wymienianym i nie wymienianym nakrecili jak najwiecej