cześć,
podczas oględzin auta okazało się, że mam do wymiany wał napędowy. Wszystko było by w porządku gdyby nie to, że wały o oznaczeniu 4F0521101B i 4F0521101F są krótsze od mojego. Niestety naklejki już nie widać i ciężko jest odczytać nr mojej części.
Czy ktoś się w ogóle spotkał z wałem dłuższym niż te przedstawione ?
Może ktoś jest w stanie podać nazwę części ?
Aha różnica w długości to jakieś 3 cm więc dość sporo.
Wał napędowy
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Do Twojego auta potrzebny jest wał o numerze: 4F0 521 101 E. Koszt w ASO... ok. 6850 zł
. Oczywiście sprzedawany tylko w całości. Niedawno sam robiłem wał u siebie, ponieważ na obu przegubach homokinetycznych był luz, a na tym środkowym to aż pukało
. Kupiłem używany w przyzwoitym stanie, a swój dałem do regeneracji. Wymieniłem dwa przeguby homokinetyczne (GKN - producent na pierwszy montaż) oraz podporę wału wraz z nowym łożyskiem FAG. Dodatkowo skasowano luz na środkowym przegubie oraz wyważono cały wał. Całkowity koszt regeneracji to 2000 zł netto. Wszystko było zrobione na oryginalnych częściach, a nie na zamiennikach. Na zamiennikach koszt regeneracji nie przekracza 1000 zł. Z racji tego, że lubię mieć wszystko zrobione porządnie, to przy montażu zostały zastosowane dwie nowe uszczelki, śruby i podkładki (wszystko z ASO). Przeguby zostały nasmarowane dołączonym do nich smarem wysokotemperaturowym, ponieważ tylko takim trzeba je smarować. Nie wolno stosować zwykłego smaru do przegubów. Jeśli ktoś nie wie dlaczego, to niech spróbuje dotknąć wał od razu po jeździe
- poparzenie gwarantowane. Wał bardzo mocno nagrzewa się od wydechu, który przebiega tuż obok niego. Jeśli chcesz wiedzieć jak wymontować wał, to służę pomocą, ponieważ razem z mechanikiem robilismy to dwukrotnie (oryginalny → używany, używany → zregenerowany).

Czy wszystkie wały w C6 sa takie same ?
Witam mam pytanie czy wały napędowe w c6 sa takie same. Mój stary sie rozsypal i mial literke F na końcu 2008 rok avant. Kupiłem wał bez literki i nie moge go wlozyć wydaje mi się że jest troche za długi no chyba że aby włożyc trzeba opuścic skrzynie ? Bez literki to chyba skrzynia manual a ja mam automat
Ostatnio zmieniony 01 gru 2017, 21:19 przez czuperek, łącznie zmieniany 1 raz.