Witam.
Skrzynia manualna,wymieniony dwumass i sprzęgło w servisie audi.Szarpie z 1 na 2 i z 2 na 3 nawet,jeżeli delikatnie puszczam sprzęgło.
Zauważyłem,że gdy zmieniam bieg obroty silnika dość długo opadają to znaczy trzyma obroty a nawet podbija przypuśćmy jade zmieniam bieg (obroty z 2000 przy zmianie biegu podkrecaja sie do 2050 i wtedy opadają) myślę że tu leży przyczyna szarpania.Czy może być to czujnik sprzęgła?czy tak ma być.
Może ktoś poradzi coś? na vagu brak błedów,może jakaś porada jak sprawdzić czujnik sprzęgła vagiem,pozdrawiam.
[ MANUAL] Szarpanie przy zmianie biegów (manual)
- bumper7204
- Forum Audi A6 / A7
- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
- bumper7204
- Forum Audi A6 / A7
jak ci padł 2mas to wyprzęgnik też nie jest w najlepszym stanie i należy zainwestować te parę zł na jego wymianę. Po każdej wymianie układ powinien być porządnie odpowietrzony.
Dziwi mnie tylko że szarpie prawie na każdym biegu, nawet gdyby wyprzęgnik był już dojechany to by nie było aż tak Âźle.
nie ma to jak ASO![;] ;]](https://a6klub.pl/images/smilies/krzywy.gif)
Dziwi mnie tylko że szarpie prawie na każdym biegu, nawet gdyby wyprzęgnik był już dojechany to by nie było aż tak Âźle.
nie ma to jak ASO
![;] ;]](https://a6klub.pl/images/smilies/krzywy.gif)
- Zagór
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.8T APU 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
Re: [ MANUAL] Szarpanie przy zmianie biegów (manual)
Nowa tarcza, dwumas, wszystko się musi trochę ułożyć i szarpanie powinno zniknąć - takie jest moje zdanie - szukasz dziury w całym.bumper7204 pisze:Witam.
Skrzynia manualna,wymieniony dwumass i sprzęgło w servisie audi.Szarpie z 1 na 2 i z 2 na 3 nawet,jeżeli delikatnie puszczam sprzęgło.
Zauważyłem,że gdy zmieniam bieg obroty silnika dość długo opadają to znaczy trzyma obroty a nawet podbija przypuśćmy jade zmieniam bieg (obroty z 2000 przy zmianie biegu podkrecaja sie do 2050 i wtedy opadają) myślę że tu leży przyczyna szarpania.Czy może być to czujnik sprzęgła?czy tak ma być.
Może ktoś poradzi coś? na vagu brak błedów,może jakaś porada jak sprawdzić czujnik sprzęgła vagiem,pozdrawiam.
Zapowietrzony układ rozpinania sprzęgła, będzie dawał inne objawy - trudności z wrzuceniem kolejnego biegu.