Multitronic wymiana oleju?
Multitronic wymiana oleju?
witam wszystkich i prosze o pomoc bo juz wogole zglupialem bo za duzo sie naczytalem. Posiadam audi A6 C6 2.7tdi ze skrzynia multironic i zastanawiam sie nad zmiana oleju w skrzyni. Dowiedzialem sie, ze jest wymiana statyczna i dynamiczna. Dzwonilem do mechanika wytlumaczylem mu jaka skrzynia itp.(ale oczywiscie nie spytalem jaka to wymiana) i ile to wszystko bedzie kosztowalo wiec stwierdzil 550zl. W zwiazku ze internet ryje mi beret to stwierdzilem ze to cos za malo. Co wkoncu jest dobre? dynamiczna chwala ale w dynamicznej niektorzy nie wymienaja filtra, a duzo ludzi robi statyczna(z wymiana filtra) tylko ze statyczna robic trzeba czesciej bo w 100% sie tego oleju nie wymieni? 

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
W Twojej skrzyni wymianie podlega tylko olej oraz ewentualnie dwa korki
. Skrzynia posiada dodatkowy metalowy filtr na przewodzie olejowym (jedna całość), ale nie trzeba go wymieniać. Oczywiście można, ale jego koszt w ASO to ok. 1000 zł. Przy skrzyni multitronic wystarczy regularna statyczna wymiana oleju co ok. 60 tysięcy km
. Potrzeba do tego ok. 5 litrów oleju, który w ASO kosztuje ok. 130 zł za litr. Jeśli ktoś posiada podstawowe zdolności z zakresu mechaniki, wolny kanał i opcjonalnie kogoś do pomocy, to spokojnie można to zrobić we własnym zakresie. Potrzebna będzie tylko pompka, aby wlać olej do miski
.

Ostatnio zmieniony 19 maja 2017, 21:47 przez mat1324, łącznie zmieniany 1 raz.
Pewnie sam bym to zrobił ale fizyczne zdrowie mi nie pozwala
a tak przy okazji. Rozwiej mi pytanie czy coś sie stanie jeżeli się w leje inny olej niż jest?

Ostatnio zmieniony 19 maja 2017, 22:25 przez Rysiek500, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
Nic na siłę
.
Jak poczytasz na forum, to zobaczysz, że jestem zwolennikiem używania oryginalnych części. Oczywiście, gdy ich cena nie jest duuużo większa niż porządnych zamienników. Wydaje mi się, że wydanie na auto 5*130 = 650 zł raz na 60 tysięcy km nie jest jakimś wielkim obciążeniem
. Jeśli ktoś robi rocznie np. 15 tysięcy km, to będzie to wydatek co ok. 4 lata. Swoim autem robię rocznie ok. 60-70 tysięcy km, więc olej w skrzyni wymieniam częściej niż niektórzy w silniku
. O oleju w silniku już nie wspomnę
.
[ Dodano: 2017-05-19, 22:23 ]
Oczywiście można wlać inny olej, ale musi on spełniać normę oryginalnego.

Jak poczytasz na forum, to zobaczysz, że jestem zwolennikiem używania oryginalnych części. Oczywiście, gdy ich cena nie jest duuużo większa niż porządnych zamienników. Wydaje mi się, że wydanie na auto 5*130 = 650 zł raz na 60 tysięcy km nie jest jakimś wielkim obciążeniem

[ Dodano: 2017-05-19, 22:23 ]
Oczywiście można wlać inny olej, ale musi on spełniać normę oryginalnego.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2009
- Nadwozie: Inne
- Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Multitronic
Re: Multitronic wymiana oleju?
Czy po wymianie oleju w Multitronicu trzeba robić jakąś adaptacje skrzyni ?
- _wladi_
- Moderator
- Imię: Włodek
- Rocznik: 2016
- Moje auto: A6 C7
- Silnik: 2.0TDI 190KM DDDA
- Skrzynia: S-tronic
- Kontakt:
Nie robisz żadnej adaptacji, na wyłączonym silniku wstrzykujesz najpierw 4 litry oleju bo tyle wejdzie następnie odpalasz silnik i dolewasz kolejny litrkafarszczak pisze: ↑28 lut 2022, 19:18Czy po wymianie oleju w Multitronicu trzeba robić jakąś adaptacje skrzyni ?
bo więcej nie ma sensu lać. Zakręcasz korek i pomału mieszasz kilka razy gałką zmiany biegów od P do D i z powrotem i gotowe

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2009
- Nadwozie: Inne
- Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Multitronic
Pytam ponieważ jakoś mam wrażenie że nie rusza samo auto na D tak jak wcześniej ruszało tzn przed wymianą, dlatego pytam.