Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ TIP] Drganie podczas przyśpieszania Audi A6 C6 2005 3,0 td

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
dreptek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ TIP] Drganie podczas przyśpieszania Audi A6 C6 2005 3,0 td

Post autor: dreptek » 12 paź 2012, 18:50

Cześć wszystkim. Mój problem wygląda następująco: kiedy rozgrzeje się samochód tzn po przejechaniu ~15 km podczas przyśpieszania, generalnie podczas obciążenia, samochód wpada w wibrację. Najdziwniejsze jest to, że jak jest zimny nie ma tego problemu. Proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
KrzysiekR
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: KrzysiekR » 13 paź 2012, 13:13

Sprawdź błędy w skrzyni, stan i ilość oleju w skrzyni. Chyba to wina skrzyni.

dreptek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dreptek » 13 paź 2012, 22:58

KrzysiekR pisze:Sprawdź błędy w skrzyni, stan i ilość oleju w skrzyni. Chyba to wina skrzyni.
Byłem u mechanika i sprawdzili mi błędy VAG-iem-nic nie wykazało. Oleju nie sprawdzałem (jak się sprawdza olej w skrzyni?), podczas dzisiejszej dynamicznej jazdy zauważyłem, że po takiej jeździe na trasie drgania zaniknęły (wcześniej tego nie zauważyłem, dopiero dzisiaj przy dynamicznej jeździe), ale coś się dzieje z mocą tzn. powyżej ~120 km/h moja V6 zbiera się jak mucha w smole. Jak troche postała na parkingu tzn. ~2 godz i wyskoczyłem znowu na trasę przy przyśpieszaniu do 100 było ok, ale juz powyżej znowu drgania całego samochodu i brak przyśpieszenia tzn. prędkość ok, ale potrzeba czasu wcześniej tego nie było.

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 14 paź 2012, 08:57

dreptek, na wstępie przeczytaj oba poniższe tematy:

- -tip-q-tip-wymiana-oleju-soft-adaptacja ... htm#491391

- -tip-q-tip-wymiana-oleju-soft-adaptacja ... htm#491391

Co do sprawdzania poziomu oleju, to w skrzyni jest tzw. korek przelewowy... co za tym idzie, aby sprawdzić poziom oleju, trzeba rozgrzać olej do pewnej temeratury i sprawdzić czy wycieka <okok> Wszystko opisane w poniższym temacie:

- all-tiptronic-zf-zbior-wiedzy-wymiana-f ... t10267.htm

dreptek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dreptek » 22 paź 2012, 21:27

No dzięki Piotruś za podpowiedź. Poszedłem tym tropem i wylądowałem w ASO. Po ponat godzinnym oczekiwaniu na diagnozę usłyszałem wyniki odpowiedzialne za drgania w samochodzie:
1. Do wymiany zawór erg koszt w Aso 440 zł
2. Wtryskiwacze paliwa szt. 2 do wymiany, ale producent zaleca wymianę wszystkich 6
cena zestawu 6 x 1800 zł = 10800 zł możliwy rabat ~15% :|
I tak teraz sobię myślę, że już to drganie chyba mi tak bardzo nie przeszkadza odkąd poznałem koszt naprawy <lol>

Awatar użytkownika
KrzysiekR
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: KrzysiekR » 22 paź 2012, 22:10

A ja na Twoim miejscu bym kupił części i cieszył sie z jazdy sprawnym motorem a nie czekał aż stanie na drodze i remont wyjdzie jeszcze więcej <lol>

Zawór EGR http://allegro.pl/listing.php/search?sg ... r+a6+3%2C0

Wtryski http://allegro.pl/listing.php/search?st ... ory=0&sg=0

Lub regeneracja i wyjdzie dużo, dużo taniej <okok>

paweł79
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: paweł79 » 23 paź 2012, 14:06

Witam,
właśnie nabylem audi a6 z oslawiona skrzynka multi i niestety trzeba ja poddac naprawie.
Czy mozecie polecic jakis serwis skrzyn multi we Wrocławiu, badz okolicach.
Czy macie moze jakies doswiadczenia z serwisem na ulicy Rakowej?

dreptek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dreptek » 29 paź 2012, 21:37

Cześć, mam jeszcze jedno pytanko przed zakupem wtryskiwaczy. Czy stare wtryskiwacze się regeneruje. Czytałem także o różnych zabiegach, które mogą poprawić działenie wtryskiwaczy. Rozmawiałe z kilkoma osobami i wszystkie te osoby twierdzą, że tych akurat wtrysków się nie regeneruje. Pomóżcie proszę także w sprawie zaworu EGR czy próbować coś na własną rękę czy raczej to urządzenie jest do wymiany na nowe. Pozdrawiam.

dreptek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dreptek » 31 paź 2012, 07:55

6 tysiaków w ASO na taki temat? To sporo za mało. Tak jak już pisałem w ÂŁodzi u Borusiaka zawołali 1800 zł / szt, zawór EGR - 400zł, mam jeszcze coś z prawym kolektorem ssącym koszt w ASO 2 tyś. no i plus robocizna 1000zł. Miły pan w ASO powiedzieł mi, że przy takiej kwocie będzie rabat 15% :] . W sumie po rabacie nieco ponad 10 tyś bez kolektora ssącego ( nie wiem czy się nim mocno przejmować), który nie jest jeszcze w złym stanie. Przy wymianie rozrządu ( nie w ASO) też mi zwrócili no to uwagę, ale powiedzieli, że jeszcze nie jest źle.
Zamierzam pujść drogą, którą mi proponujesz -zaryzykuję. Chcę w swoim zakresie wymontować wtryskiwacze i je wysłać (aby obniżyć koszty). Zakładając, że da się z nimi coś zrobić, zamontuję je spowrotem na swoich miejscach przed uruchomieniem potrzebny jest fachowiec z komputerem, żeby autko ruszyło, czy lepiej się w to nie bawić i oddać do zaufanego (niekoniecznie taniego zakładu)? Najtańsze wtryskiwacze jakie znalazłem do tej pory to 1105 zł za szt.;)

Awatar użytkownika
Zagór
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.8T APU 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: Zagór » 31 paź 2012, 10:22

Wtryskiwacze można wyczyścić na aucie, bez wyciągania za pomocą urządzenia Liqui Moly Jet Clean.
Wydatek 300 zyla.

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 31 paź 2012, 10:37

Zagór pisze:Wtryskiwacze można wyczyścić na aucie, bez wyciągania za pomocą urządzenia Liqui Moly Jet Clean.
Ale dopiero kompleksowe czyszczenie układu paliwowego (po wymontowaniu) daje pełen efekt... nasz kolega forumowy to przerabiał i wnioski wyciągnęliśmy... po czyszczeniu LM było na krótki czas lepiej, ale i tak musiało się skończyć na demontażu układu i czyszczeniu 'na stole' <okok>

Awatar użytkownika
Zagór
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.8T APU 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: Zagór » 31 paź 2012, 10:49

Bo takie czyszczenie należy przeprowadzać okresowo, co jakiś nalot, a nie jak auto zaczyna niedomagać, ew. wziąć dwie, trzy sesje, jeśli jest już bardzo źle.
Niestety świadomość userów często jest ograniczona do wymiany oleju ;)

Przecież na stole czyszczą w ten sam sposób, chemia + sterowanie wtrysku czyli symulacja pracy.

dreptek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dreptek » 16 lis 2012, 08:02

Panowie mam jeszcze pytanie odnośnie naprawy kolektorów ssących. Wczoraj byłem u mechanika i przedstawił mi następującą metodę. Twierdzi, że wymontuje z kolektorów "klapki" i pozaślepia odpowiednio i będzie ok. Robił takie rzeczy przy tych silnikach i jego klienci nie zauważają różnicy. Poinformował mnie, że klapka może się oderwać i uszkodzić tłok. Co o tym myślicie.

igorw

Post autor: igorw » 18 lis 2012, 21:44

dreptek, gadałem z moimi "fachurami" i powiedzieli że w A6 nie przejdzie ten sposób, tu na forum równiez są takie opinie. Albo wymień oba ale to ok 1500 zł/szt albo daj do regeneracji - ja tak zrobiłem i póki co jeździ. Wysłałem do AZ Serwis, 800 zł.

dreptek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Wtryskiwacze, wymiana

Post autor: dreptek » 19 lis 2012, 20:09

Panowie po przeczytaniu obszernej korenspondencji na temat wymiany wtryskiwaczy, podjąłem decyzją, że wymieniam wszystkie. Generalnie chcę mieć przyjemniść z jazdy A6 i chcę jeszcze trochę pojeździć tym samochodem. Mam jeszcze jedną wątpliwość. Mianowicie jakie wtryskiwacze mam kupić?? Czy konkretnie te, które są przypisane pod ten model tj. podam kilka numerów jakie wudnieją na orginalnym wymontowanym wtryskiwaczu.
81SCKSI (z góry)
059 130 277S
050303
AB5BCUI BSG
0445115 024 (wszystkie cztery widnieją z boku)
czy inne tzn. nowsze nie przypisane pod konkretny model silnika jaki jest u mnie BMK, ale są pozbawione wad jakie mają wtryskiwacze pizomelektryczne. Proszę o pomoc, pozdrawiam.

[ Dodano: 2012-12-25, 16:05 ]
Witam wszystkich, żeby zamknąć temat podsumuję moją przygodę. Wymieniłem wtryski niestety drgania nie ustały <nerwus> ... delikatnie się załamałem, ale mój dociekliwy mechanik sprawdził poduszki silnika i okazało się, że jedna jest mocno ściśnięta. Podregulował śrubami i wszystko gra. Puki co cieszę się z jazdy moją A6. Pozdrawiam i dzięki za pomoc.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja