Buczenie podczas jazdy
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jarek
- Rocznik: 2010
- Moje auto: A7 4G
- Nadwozie: Inne
- Silnik: 3.0 TDI 233KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Buczenie podczas jazdy
Witam Szanownych Forumowiczów
Od kilku dni mam mały problem, tzn. chyba mały problem.
Podczas jazdy ponad 50 km/h słyszalne jest cos jakby buczenie.
Dziwiek ten przypomina jakby dzialajacy generator elektryczny, kurcze trudno to opisac.
I co ciekawe jak przyspieszma to jest on głosnieszy, jak jade np 60 km/h to go słychac w miare cicho ale juz przy 150 jest głosniejszy, oczywiscie nie jest to jakis ogłuszajacy dzwiek
ale dosc irytujacy.
Ciekawym jest to ze jezeli jade powiedzmy sobie 140km/h albo 70km/h na wprost i słysze ten dzwiek, to po skreceniu kierownicy w prawo o kilka stopni dzwiek zanika, kiedy kierownica wraca na pozycje zero, czyli jazdy na wprost , dzwiek powraca. Skret w lewo nic nie zmienia, tylko w prawo.
Sprawdzałem czy to nie jest dzwiek od silnika, wiec na postoju, bez wzgledu na obroty silnika tego dzwięku nie ma, wystepuje tylko podczas jazdy na wprost, jezeli jade na zakrecie w prawo bez wzgledu na predkosc, dzwiek nie jest słyszalny.
Jeżdze na oponach zimowych matador.
Przy predkosciach ponizej 50-60km/h dzwieku tego nie słychać.
mam silnik 3.0 TDI, skrzynia Tip-Tronic
Prosze o jakies sugestie , co moze sie dziać
pozdrawiam i wielkie dzieki z góry za wszelką pomoc
Od kilku dni mam mały problem, tzn. chyba mały problem.
Podczas jazdy ponad 50 km/h słyszalne jest cos jakby buczenie.
Dziwiek ten przypomina jakby dzialajacy generator elektryczny, kurcze trudno to opisac.
I co ciekawe jak przyspieszma to jest on głosnieszy, jak jade np 60 km/h to go słychac w miare cicho ale juz przy 150 jest głosniejszy, oczywiscie nie jest to jakis ogłuszajacy dzwiek
ale dosc irytujacy.
Ciekawym jest to ze jezeli jade powiedzmy sobie 140km/h albo 70km/h na wprost i słysze ten dzwiek, to po skreceniu kierownicy w prawo o kilka stopni dzwiek zanika, kiedy kierownica wraca na pozycje zero, czyli jazdy na wprost , dzwiek powraca. Skret w lewo nic nie zmienia, tylko w prawo.
Sprawdzałem czy to nie jest dzwiek od silnika, wiec na postoju, bez wzgledu na obroty silnika tego dzwięku nie ma, wystepuje tylko podczas jazdy na wprost, jezeli jade na zakrecie w prawo bez wzgledu na predkosc, dzwiek nie jest słyszalny.
Jeżdze na oponach zimowych matador.
Przy predkosciach ponizej 50-60km/h dzwieku tego nie słychać.
mam silnik 3.0 TDI, skrzynia Tip-Tronic
Prosze o jakies sugestie , co moze sie dziać
pozdrawiam i wielkie dzieki z góry za wszelką pomoc
- phpbb3 forum A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Skrzynia: Manual
- Kontakt:
- fireman.uns
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Witam ponownie szanownych Kolegów
Podczas jazdy powiedzmy 140 km/h, kilka stopni skrece kierą, auto nie musi sie nawet przchylic mocno i buczenie ustaje.Zawieszenie mam S-line, wiec z moich obserwacji takie skrecenie kiery o tych kilka stopni nie powoduje odczuwalnego wychylenia sie budy na bok.
pozdrawiam
Jarecki001
Podczas jazdy powiedzmy 140 km/h, kilka stopni skrece kierą, auto nie musi sie nawet przchylic mocno i buczenie ustaje.Zawieszenie mam S-line, wiec z moich obserwacji takie skrecenie kiery o tych kilka stopni nie powoduje odczuwalnego wychylenia sie budy na bok.
pozdrawiam
Jarecki001
- fireman.uns
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Witam
Ja tez na poczatku myslałem ze to moze byc kilka przyczyn , w tym takze łozysko.
Wiec zaczęłem dokladnie nasłuchiwac i obserwowac auto.
Wyeliminowałem silnik, ktory bez wzgledu na obroty nie wydaje buczenia
Wyeliminowałem takze skrzynie biegów, gdyz w trybie recznej zmiany biegow, przytrzymałem ja na niskim biegu przy wiekszej predkosci, a takze przy innych przełozeniach, i tu takze jest ok.
Podczas jazdy testowej 50, 80,120,160 a nawet 230 lekkie skrecenie kiery w prawo, o kilka stopni, powoduje zanik buczenia i jest cisza do powrotu kiery na pozycję 0 stopni, kiedy kiera jest na zero stopni buczenie wraca.
dzisiaj zamienie takze opony, bo byc moze to to, a podczas zamiany zobacze czy podniesione luzne kolo podczas krecenia wydaje jakies dziwne dzwieki, zobacze tez czy nie ma luzu na łozysku.
pozdrawiam
Ja tez na poczatku myslałem ze to moze byc kilka przyczyn , w tym takze łozysko.
Wiec zaczęłem dokladnie nasłuchiwac i obserwowac auto.
Wyeliminowałem silnik, ktory bez wzgledu na obroty nie wydaje buczenia
Wyeliminowałem takze skrzynie biegów, gdyz w trybie recznej zmiany biegow, przytrzymałem ja na niskim biegu przy wiekszej predkosci, a takze przy innych przełozeniach, i tu takze jest ok.
Podczas jazdy testowej 50, 80,120,160 a nawet 230 lekkie skrecenie kiery w prawo, o kilka stopni, powoduje zanik buczenia i jest cisza do powrotu kiery na pozycję 0 stopni, kiedy kiera jest na zero stopni buczenie wraca.
dzisiaj zamienie takze opony, bo byc moze to to, a podczas zamiany zobacze czy podniesione luzne kolo podczas krecenia wydaje jakies dziwne dzwieki, zobacze tez czy nie ma luzu na łozysku.
pozdrawiam
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krystian
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 TDI 190KM
- Skrzynia: Automat
Re: Buczenie podczas jazdy
Witaj. Temat już parę lat ma ale dopadła mnie identyczna sytuacja.
Co było przyczyną u Ciebie?
Co było przyczyną u Ciebie?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krystian
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 TDI 190KM
- Skrzynia: Automat