[ A6 C6] Blokada skrzyni biegów w automacie??
[ A6 C6] Blokada skrzyni biegów w automacie??
kupiłam pare dni temu audi A6 z 2006r. w automacie i gdy dojechałam do domu zgasiłam silnik, otworzyłam garaż a gdy chciałam wjechac nie mogłam wrzucic biegu.. zadzwoniłam do byłego właściciela a on kazał takim szpikupcem nacisnąć pod popielniczką.. dlaczego to się zablokowało? właściciel zapewniał, że tak zdarzyło mu sie 2 razy . co to może oznaczać gdy tak sie blokuje? zaczynam sie martwić[/b]
Ostatnio zmieniony 16 mar 2011, 20:49 przez andu_000, łącznie zmieniany 4 razy.
byłam dziś w serwisie audi okazało się, że jest to problem z czujnikiem skrzyni(1025zł w audi) lub płytką pod lewarkiem(550zł). po podłączeniu komputera pokazał się błąd dotyczący sterowania i rozpoznawania biegów. udało się błąd skasować i nie musiałam nic wymieniać. mam nadzieje, że już po problemie. a pod popielniczką jest przycisk, służacy do "restartu" skrzyni biegów-przynajmiej taka odpowiedz usłyszałam.
może to komuś pomoże
może to komuś pomoże
byłam w autoryzowanym serwisie audi i taka odpowiedż usłyszałam. jest blokada skrzyni, że nie wrzuci sie biegu bez hamulca i podobno ten błąd blokował rozpoznawanie czy wcisnełam hamulce czy nie. poczekam i zobaczę czy jeszcze kiedyś sie to zblokuje. co do tego "resetu" to jak wyjmiesz popielniczkę to jest tam po lewej stronie taki przycisk który trzeba czymś wcisnąc. jeżdze automatami od zawsze i tez byłam zdziwona, że coś takiego jest.
taka zapadka mechaniczna występuje w prawie każdej skrzynie biegów automatycznej, jest ona przydatna w sytuacji gdy brakuje prądu, albo jest inna usterka skrzyni a trzeba samochód wciągnąć na pomoc drogową itp 
posłuchaj maxon-a odnośnie problemu który wystąpił

posłuchaj maxon-a odnośnie problemu który wystąpił

---------------------------------------
Audi A4 Avant 2.8 Quattro Tip 193KM
Audi A6 Avant 3.0 Quattro Tip 220KM
Audi 80 B1 1.3 2dr Coupe
Audi 90 B3 2.2 Turbo sedan Quattro
Audi A6 Avant 2.5 TDi Manual 155KM
Audi A6 Avant 2.5 TDi Tip AFB 150KM
Audi A4 Avant 2.8 Quattro Tip 193KM
Audi A6 Avant 3.0 Quattro Tip 220KM
Audi 80 B1 1.3 2dr Coupe
Audi 90 B3 2.2 Turbo sedan Quattro
Audi A6 Avant 2.5 TDi Manual 155KM
Audi A6 Avant 2.5 TDi Tip AFB 150KM
- makaveli2pac
- Forum Audi A6 / A7
podep[ne sie pod temat, mam takei cos ze jak mam na P N i wciskam hamulec to tykac tykanie takie, nie ma tego na D, S i R. ogolnie powinno byc to nie wyczuwalne, u mnie to czuc slychac. Zalączam filmik
https://www.youtube.com/watch?v=ta7QliZoHhg
https://www.youtube.com/watch?v=ta7QliZoHhg
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Kolega makaveli2pac pisał do mnie już parę dni temu z tym problemem. Jeśli nie jestem w stanie pomóc, to odsyłam na forum, ponieważ po to jestCOrel1308 pisze: Mati1324 może coś więcej powie jak tu zajrzy

- makaveli2pac
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Nagranie było robione na odpalonym silniku przy wyłączonej klimatyzacji i radiu w odległości ok. 10 cm od lewarka. Przy muzyce i nawiewie nic nie słychać, więc musiałem tak nagrać. Oprócz dźwięku wyczuwalne jest jedynie uderzenie, gdy położy się rękę na lewarku. Na nagraniu słychać dwa dźwięki. Pierwszy to zwolnienie blokady po naciśnięciu hamulca, a drugi jej zablokowanie po odpuszczeniu pedału hamulców.
< link >
< link >