Żona zaparkowała pod sklepem koło domu, ale już nie odjechała

Skrzynia jest zablokowana na P i blokuje wybierak. Teoretycznie da się przestawić wybierak, ale skrzynia i tak jest zablokowana na P i nie reaguje.
Podłączyłem VCDSa i dostaję stały błąd (powraca od razu po kasowaniu) 18141 - Tiptronic Down Switch (F189), P1733 - 000 - Short to Ground.
Z tego co zdążyłem się zorientować i popatrzyć jak to działa, to problemem może być:
- płytka Tiptronica F189 w wybieraku J587 (np. walnięty czujnik halla)
- sama elektronika wybieraka J587
- jakiś problem na wiązkach
- wypadnięcie magnesu z wybieraka (raczej wątpliwe)
Oczywiście sobota po południu to niezbyt przyjazny czas na ogarnianie naprawy auta, a większość mechaników do których dzwoniłem we Wrocławiu i tak jest pozajmowana na jakiś tydzień w przód.
Zacząłem dłubać sam i rozbierać to wszystko, ale okazuje się że muszę zdemontować cały tunel środkowy...
Trochę nie uśmiecha mi się szarpać auto na rolkach (szczególnie że to Quattro...) na lawecie, a dodatkowo na chwilę obecną nawet średnio mam je do kogo zwieźć..
Perspektywa dłubania na zimnie pod sklepem też nie jest zachęcająca i dlatego mam wątpliwości czy walczyć dalej z tematem czy się poddać i jednak zawieźć do kogoś..
W związku z tym proszę o pomoc - parę informacji:
1. Czy ktoś spotkał się z tym błędem? Jeśli tak to jaka była przyczyna? Coś z tego co wymieniłem wyżej?
2. W jakiej grupie w ETCE znajdę wybierak, bo za cholerę nie mogę go znaleźć, a chciałbym sprawdzić numer części żeby mieć ewentualnie jakiś na podmiankę?
3. Czy jest jakaś szansa, że z odpiętym modułem F189 skrzynia zwolni blokadę i uda mi się dojechać na kołach do warsztatu?
4. Znacie jakiś warsztat we Wro, który byłby w stanie pomóc i miałby czas?
5. Czy jest jakiś patent żeby dorwać się do elektroniki tipa bez demontowania tunelu środkowego? Z drugiej strony chyba połowę roboty mam za sobą - zapalcznika, panel klimatyzacji, boczki konsoli zdjęte, boczne śruby odkręcone - ELSA pokazała mi że na tym etapie mogę po prostu wyciągnąć konsolę, tyle że na ich zdjęciach konsola kończy się na wysokości cup-holdera, a u mnie wydaje się być całością z całym tunelem środkowym włącznie z podłokietnikiem i tyłem z nawiewami i gniazdem zapalniczki...
//edit: Moje boje ciąg dalszy, chwilowo research.
- mechanizm zmiany biegów w ETKA jest w grupie 7... Nigdy bym na to nie wpadł
- SSP dokładnie opisuje wszystkie aspekty "wybieraków" - SSP283 i SSP385 - bardzo dużo informacji o tym jak to wygląda, co jak popodłączane, jak działa i jak diagnozować. W sumie SSP jest tutaj o niebo bardziej użyteczny niż ELSA.....
Dziwi mnie tylko, że skrzynia jest zablokowana. Niby Tiptronic jest traktowany jako funkcja krytyczna dla bezpieczeństwa, ale nic nie piszą o kompletnym zablokowaniu skrzyni w przypadku awari tipa. Mam nadzieję że to nie ECU skrzyni..
[ Dodano: 2016-11-06, 18:20 ]
Wyrwałem się do auta i zdemontowałem tunel środkowy. Okazuje się, że koniec końców nie trzeba go rozbierać

Aby się dostać do sterownik jest zabudowany w tym białym plastiku. Dolna część jest przykręcona do "wybieraka", ale górna jest na zatrzaski. Aby dostać się do niego wystarczy ściągnąć gałkę zmiany biegów i odpiąć zatrzaski. To tak dla potomności.
Po odpięciu sterownika jest lepiej - kod błędu nie wskakuje, trybu awaryjnego nie ma - PRNDS się nie pali, w sterowniku skrzyni żadnych kodów nie ma, ale jak można się spodziewać sterownik w skrzyni nie widzi że biegi są zmieniane....
Próbuję ożywić elektronikę albo znaleźć dawcę. Jak skończę to podzielę się rezultatami i postaram się wrzucić trochę foto dla potomnych..
[ Dodano: 2016-11-11, 14:06 ]
Problem rozwiązany. Zostawiam informacje dla innych.
Były dwa problemy:
1. Skrzynia była "zablokowana" na P, bo spadła linka wybieraka przy skrzyni.. Niestety skończyło się na holowaniu na rolkach. W warsztacie ogarnęli to w parę minut jak już się za to zabrali. Brakowało spinki zabezpieczającej, więc pewnie przy wymianie rozrządu jak zrzucili silnik i skrzynię to mogli to przeoczyć.
2. Uszkodzona elektronika Tiptronica - F189 - być może jak skrzynia się pogubiła, to elektronika wysterowała go w jakiś zły sposób i padł. Znalazłem na miejscu dawcę, przełożyłem płytkę F189 i wszystko teraz działa.