Witam. Jak wygląda sprawa poziomu paliwa i obiegu paliwa w zbiorniku w A6 C6 Quattro?
Czy przy ilości paliwa wg. wskazań na liczniku około 1/4 to normalne że po stronie prawej (za pasażerem, tam gdzie jest pompa elektryczna) paliwa jest aż się wylewa przy odkręcaniu, natomiast po stronie lewej paliwa jest wyraźnie mniej.
Skoro po prawej stronie jest tak wysoki poziom, to dlaczego nie przelewa się na lewą stronę?
Obawiam się problemów z tankowaniem w takim przypadku.
Po wymianie pompki elektrycznej w zbiorniku wydaje mi się że mam jeszcze problem z przelewaniem paliwa pomiędzy stronami.
Czy zbyt duże ciśnienie na przelewach wtrysków (na powrocie) może być spowodowane złym działaniem pompki strumieniowej/eżektorem w zbiorniku po lewej stronie?
[A6 C6 3.0TDI Q] Zbiornik paliwa - przelewanie między komorami
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Re: [A6 C6 3.0TDI Q] Zbiornik paliwa - przelewanie między komorami
Paliwo najpierw jest pobierane z komory za kierowcą, a dopiero potem z prawej komory. Jednak nie może być tak, że przy 1/4 baku po prawej stronie jest aż pełno i się wylewa deklem. Te komory są fizycznie połączone i w czasie tankowania paliwo się przelewa, ale połączenie jest w górnej części, więc potem jak obniży się poziom, to pompa strumieniowa przelewa paliwo do prawej komory.
Powroty z wtrysków nie mają nic do tego.
Powroty z wtrysków nie mają nic do tego.
To rozumiem że tam gdzie elektryczna pompa musi być więcej paliwa.
Zastanawia mnie jednak czy to normalne... Zatankowany do pełna jest ok w obu komorach. Dziś sprawdziłem vcds-em i mając paliwa na dystans około 280 km w zbiorniku wygląda to tak: po jednej stronie po odpaleniu było 21,1 litra, a po drugiej stronie 8 litrów. Po krótkiej chwili miałem 28,2 llitra i 0 litrów.
Czy jest to ok? Czy mam się martwić?
Niedawno miałem problem z zapowietrzeniem się układu paliwowego i uszkodzoną pompą paliwa w zbiorniku - właśnie przy mniej więcej takim dystansie/stanie paliwa.
Rozumiem że mogę uznać to że działa przelewanie między komorami w zbiorniku. Ale czy te 0 litrów po jednej stronie przy około 1/4 zbiornika jest normalne?
Może ktoś może to sprawdzić u siebie?(vcds 17 - Instruments, kanał 026).
Zastanawia mnie jednak czy to normalne... Zatankowany do pełna jest ok w obu komorach. Dziś sprawdziłem vcds-em i mając paliwa na dystans około 280 km w zbiorniku wygląda to tak: po jednej stronie po odpaleniu było 21,1 litra, a po drugiej stronie 8 litrów. Po krótkiej chwili miałem 28,2 llitra i 0 litrów.
Czy jest to ok? Czy mam się martwić?
Niedawno miałem problem z zapowietrzeniem się układu paliwowego i uszkodzoną pompą paliwa w zbiorniku - właśnie przy mniej więcej takim dystansie/stanie paliwa.
Rozumiem że mogę uznać to że działa przelewanie między komorami w zbiorniku. Ale czy te 0 litrów po jednej stronie przy około 1/4 zbiornika jest normalne?
Może ktoś może to sprawdzić u siebie?(vcds 17 - Instruments, kanał 026).
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Przy 1/4 zbiornika za kierowcą powinno być praktycznie pusto.