Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ BLB 2.0 140 KM] Zanikające ogrzewanie

Silniki wysokoprężne
wojciech007
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Wojtek
Rocznik: 2015
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0 TDI 136KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

[ BLB 2.0 140 KM] Zanikające ogrzewanie

Post autor: wojciech007 » 02 lis 2016, 21:22

Witam.
Temat uciekającego płynu chłodzącego w tych silnikach śledzę już od pół roku i też mam taki problem.
U mnie płyn ucieka, ale tylko jak jest go w odpowiednim poziomie (min-max). Jak płyn pozostawię 1,5cm poniżej min w zbiorniczku to nic nie ucieka. W lato mi to nie przeszkadzało, ale przyszły zimnie dni i zaczął się kolejny problem. Jazda po mieście jest w porządku, ale jak tylko wyjadę na trasę to ginie ogrzewanie, a że dużo jeżdżę poza miastem to bardzo jest to uciążliwe.
Wiadomo, że są to objawy uszkodzonej uszczelki lub głowicy, ale mam do was pytanie:
Czy uszkodzona chłodnica spalin też może powodować braki ogrzewania czy tylko ubytki płynu?

PS. Mechanik, u którego byłem w ciepłe dni zdziwiony był, że płyn ucieka tylko jak jest go więcej niż 1,5cm poniżej min. Co o tym sądziicie?

pawell_28
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pawell_28 » 03 lis 2016, 07:54

Witam. Miałem podobny problem w A4 1.9TDI ,nie mogłem zlokalizować wycieku bo płyn odparowywał szybko i nic nie było widać. Wyciekał mi płyn od strony ściany grodziowej ,bo uszkodzona była pompa tandemowa (ta co robi podciśnienie i jednocześnie jest pompką paliwa) kapało z niej paliwo wprost na wąż od chłodzenia i go rozpuszczało , mało wtedy jeżdziłem i nie ciekło ale kiedy zrobiłem trase to płynu ubywało -ciśnienie w układzie było większe i płyn wykapywał .Wymiana gumowego przewodu i pompy tandemowej pomogło.
Nie miałem problemów z ogrzewaniem wnętrza. :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja