Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[3.0 tdi]Wtryskiwacze czy ktoś stosował próbę przelewową?

Silniki wysokoprężne
krysti
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[3.0 tdi]Wtryskiwacze czy ktoś stosował próbę przelewową?

Post autor: krysti » 20 lis 2013, 22:24

Witam.
W dokumentacji Elsa można znaleźć procedurę sprawdzenie wszystkich wtryskiwaczy oraz poszczególnych.
Czy ktoś z forumowiczów korzystał z procedury próby przelewowej do diagnostyki wtryskiwaczy??
Wydaje się to być ciekawą alternatywa sprawdzenia wtrysków w SPAM do demontażu i ich kontroli na maszynach Boscha.
Wiadomo że nic nie zastąpi pełnej diagnostyki w boschu ale można co nie co samemu określić.
Czekam na ciekawą dyskusję :>
A6 2,0 ABK 115 95rok AVANT Było A6 2,8 ALG 193 98rok SEDAN Było
A6 2,5tdi BAU 179 04rok AVANT Quattro Było
VW GOLf 1.9tdi AJM 115 00rok Jest i 4motion :)
A6 3.0tdi CDYA 240 2008 AVANT Jest i Quattro :)

3.0 BMK 224KM

Re: [3.0 tdi]Wtryskiwacze czy ktoś stosował próbę przelewową

Post autor: 3.0 BMK 224KM » 21 lis 2013, 07:06

krysti pisze:Witam.
W dokumentacji Elsa można znaleźć procedurę sprawdzenie wszystkich wtryskiwaczy oraz poszczególnych.
Czy ktoś z forumowiczów korzystał z procedury próby przelewowej do diagnostyki wtryskiwaczy??
Wydaje się to być ciekawą alternatywa sprawdzenia wtrysków w SPAM do demontażu i ich kontroli na maszynach Boscha.
Wiadomo że nic nie zastąpi pełnej diagnostyki w boschu ale można co nie co samemu określić.
Nie wiem po co zakładasz kolejny temat o wtryskach, jak już tyle jest ?
NIE MA innej metody miarodajnego sprawdzenia wtrysków niż na stole BOSCHa.

krysti
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Re: [3.0 tdi]Wtryskiwacze czy ktoś stosował próbę przelewową

Post autor: krysti » 21 lis 2013, 17:29

nikos pisze:
krysti pisze:Witam.
Nie wiem po co zakładasz kolejny temat o wtryskach, jak już tyle jest ?
NIE MA innej metody miarodajnego sprawdzenia wtrysków niż na stole BOSCHa.
O wtryskach jest bardzo dużo na forum ale o próbie przelewowej prawie nic( o ile w ogóle coś jest )
Napisałem że nic nie zastąpi pełnej diagnostyki w boschu.
Skoro tak Cię to zbulwersowało to po co grupa VAG w dokumentacji serwisowej umieszcza procedurę diagnostyki układu wtryskowych common rail??
W dokumentacji jest szczegółowo opisane w jakim czasie jaka ilość paliwa może wrócić z przelewu, jeśli za dużo paliwa wraca to wtryskiwacz jest uszkodzony.

Mily1983
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mily1983 » 30 lis 2013, 09:24

mój przyjaciel stosował samodzielnie tą próbę ale w bmw e46 3.0 . Podejrzewał że wtrysk leje po kilku objawach i na próbie wyszło, jeden lał. Pojechał na serwis bosha i wyszło iż ten który wg niego lał nadawał się już tylko do wymiany a dwa inne do regeneracji. Nie znam opisu samej próby ale na forum bmw znajdziesz dokładne opisy i zdjęcia podłączanych przewodów i strzykawek które zastosować do gromadzenia paliwa itd

Auris1986
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Zbyszek
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: Auris1986 » 30 lis 2013, 15:28

krysti, Oczywiście masz rację ja osobiście nie spotkałem się z tego rodzaju sprawdzaniem, ale mechanik który mi wymieniał wtryski opisał jak bez demontażu wtrysków sprawdzić który jest uszkodzony. A więc przewody od przelewu wstawiamy do menzurek strzykawek itp byle jednakowe i po odpaleniu i pewnym czasie sprawdzamy czy jest jednakowa ilość paliwa we wszystkich zbiorniczkach. Przewaga sprwdzenia wtrysków na stole pobierczym jest taka że stół pokazuje w jakim procencie każdy wtrysk jest jeszcze w miarę przydatny, bo nistety wtety najlepiej jest wiadomo czy wymieniamy jeden czy wszstkie. <okok>

krzysiekk55
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krzysiekk55 » 20 gru 2013, 15:33

przelewy na silniku mówią niewiele. Ja miałem małe przelewy a silnik dymił na biało i co? Wyjąłem, zwiozłem do Gładyska z Krakowa - są serwisem Boscha i okazało się że końcówki podciekają i dlatego ten biały dym to niespalone paliwo, a przelewy są faktycznie dobre. tak bym mógł szukać dalej i nic, jak nie wyjmiesz wtrysków z silnika to się niewiele dowiesz - każdy na forum Ci to samo napisze. Przelewy są wazne, ale nie mówią o sprawności wtrysków, możesz znaleźć jedynie takie ewidentnie uszkodzone.

krysti
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krysti » 20 gru 2013, 17:47

krzysiekk55 pisze:przelewy na silniku mówią niewiele. Ja miałem małe przelewy a silnik dymił na biało i co? Wyjąłem, zwiozłem do Gładyska z Krakowa - są serwisem Boscha i okazało się że końcówki podciekają i dlatego ten biały dym to niespalone paliwo, a przelewy są faktycznie dobre. tak bym mógł szukać dalej i nic, jak nie wyjmiesz wtrysków z silnika to się niewiele dowiesz - każdy na forum Ci to samo napisze. Przelewy są wazne, ale nie mówią o sprawności wtrysków, możesz znaleźć jedynie takie ewidentnie uszkodzone.
Jaki koszt sprawdzenia u Gładyska ?? Sam wyciągałeś czy na miejscu wymontowali??

krzysiekk55
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krzysiekk55 » 02 sty 2014, 15:13

140 zł za sztukę. W tej cenie jest czyszczenie i test, dostałem kolorowe wydruki.
Wtryski miałem wyjęte, więc nie wiem ile liczą gdy się całym autem podjedzie.

axidix
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 1994
Moje auto: A6 C4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 170KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: axidix » 02 mar 2017, 12:35

Witam serdecznie .
Ja bym chętnie przetestował prube przelewów. Czy ktoś mugl by podrzucić instrukcje z elsy? Będę wdzięczny za pomoc.
nie ma to jak jedno auto, dwie nogi, trzy pedały, cztery koła, pięć cylindrów i sześć litrów na setkę...

Pomóż wystarczy ze przekażesz 1% swojego podatku.Numer KRS 0000064892 z dopiskiem Aleksandra Życińska.Mukowiscydoza codzienna walka o oddech! Dziękuje wszystkim za wsparcie ;p www.ptwm.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl