Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[ BRE 2.0 140 KM] usunięcie filtra cząsteczek

Silniki wysokoprężne
wojttek-w1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ BRE 2.0 140 KM] usunięcie filtra cząsteczek

Post autor: wojttek-w1 » 25 lip 2015, 19:29

Po usunięciu filtra zauważyłem że auto chyba dalej co jakiś czas wchodzi w tryb wypalania filtra (podwyższone obroty). Mechanicy zapewnili mnie że usunięcie polegało będzie na usunięciu filtra i zgraniu oprogramowania, modyfikacji i ponownym wgraniu. Ostatnio zapaliła mi się kontrolka silnika, po podłączeniu vscana pokazał błąd 8194 , P2002 wydajność poniżej granicy. Udało się go skasować ale po jakimś czasie zapalił się znowu. Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia czy ten filtr jest prawidłowo usunięty i czy te oprogramowanie faktycznie zostało zmienione jak należy. proszę o pomoc

Gość.

Post autor: Gość. » 25 lip 2015, 19:58

Nieumiejętne wyprogramowywanie filtra może spowodowac sypnięcie sie sterownika. Możesz to sprawdzic u innego kumatego elektronika co się tym umi zajac i on najpierw zdiagnozuje a potem ci powie co i jak.

Zbichu
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Re: usunięcie filtra cząsteczek

Post autor: Zbichu » 25 lip 2015, 20:58

AdminA8 pisze:Nieumiejętne wyprogramowywanie filtra może spowodowac sypnięcie sie sterownika
Możesz napisać jak i dlaczego miałby sypnąć się sterownik?
wojttek-w1 pisze: Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia czy ten filtr jest prawidłowo usunięty i czy te oprogramowanie faktycznie zostało zmienione jak należy. proszę o pomoc
Czy filtr został usunięty fizycznie musisz sam ocenić wzrokowo. Jeśli chodzi o programowe usunięcie, to musisz zgrać wsad i mogę zerknąć czy prawidłowo usunięty. Chociaż nie wiem dlaczego nie skorzystać z praw konsumenta i reklamować usługę za którą podejrzewam zapłaciłeś nie mało.

Gość.

Post autor: Gość. » 25 lip 2015, 21:09

Zbichu pisze:Możesz napisać jak i dlaczego miałby sypnąć się sterownik?
Mam kolege co sie tym zajmuje i sa rozne sterowniki,jedne trzeba całkowicie przeprogramowac z innych wywalic tylko cześc softu i rozne potrafia róznie reagować,np mój pacjent to peugeot 607 2.2 HDI 136KM jeden z trudniejszych jak sie okazało przyjał bez problemu akcje. A kolejny pacjent A8 4,2 tdi już zaliczył zadyszkę. To sie nie zdarza często i mozna podzielic sterowniki na trudniejsze i łatwiejsze ale bardzo dużo zalezy od poziomu wiedzy mechanika i sprzetu jaki posiada. We wspomnianym 607 jego własciciel pojechał sam do jakiegos szpeca i ten po godzinnej diagnostyce skasował go 100zł i powiedział że musi mu auto na 4 dni zostawić i nie ma gwarancji że wsio sie uda a cena to ok 2tyś (sic!) Kolega uporał się z tym w 20minut :) No i jeszcze z godzinka mojej mechanicznej roboty.
Do wspomnianego kolegi co osobiście widziałem przyjeżdzaja tez auta po schrzanionych takich usługach. Czasem sie da zrobić czasem trza wymieniac ecu.

wojttek-w1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: wojttek-w1 » 25 lip 2015, 21:31

Filtr fizycznie napewno usunięty bo akurat przy tym byłem. Właśnie nie wiem czy programowo jest wszystko w porządku.

[ Dodano: 2015-07-25, 21:31 ]
Jeśli chodzi o zgranie wsadu to nie mam pojęcia jak to zrobić. Dysponuje tylko vscanem

Zbichu
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Zbichu » 25 lip 2015, 21:47

AdminA8 pisze:Mam kolege co sie tym zajmuje i sa rozne sterowniki,jedne trzeba całkowicie przeprogramowac z innych wywalic tylko cześc softu... Czasem sie da zrobić czasem trza wymieniac ecu.
<boisie> Czasem lepiej jest nie pytać...
wojttek-w1 pisze:Jeśli chodzi o zgranie wsadu to nie mam pojęcia jak to zrobić. Dysponuje tylko vscanem
np. MPPS, Galletto, Kess V2.

wojttek-w1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: wojttek-w1 » 06 sie 2015, 10:16

Temat zamykam i dziękuję za podpowiedzi. Okazało się ze mechanik zapomniał wgrać przerobionego oprogramowania. Pozdrawiam

Gość.

Post autor: Gość. » 06 sie 2015, 12:42

wojttek-w1 pisze:Okazało się ze mechanik zapomniał wgrać przerobionego oprogramowania.
Czyli zrobić najwazniejszej rzeczy w tej operacji....rece opadają.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl