Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ BPP 2.7 179 KM] Trzęsie silnikiem po odpaleniu

Silniki wysokoprężne
Kolorowy
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ BPP 2.7 179 KM] Trzęsie silnikiem po odpaleniu

Post autor: Kolorowy » 24 cze 2019, 21:05

Witam, mam duży problem, ponieważ w mojej C6 nagle zaczęło trząść silnikiem. Jechałem do Francji z Polski, do zrobienia 1tyś kilometrów. Wyjeżdżam z przed Wrocławia->Zgorzelec tankowanie, zgasiłem silnik poczekałem ładnie aby się uspokoił dobre 5minut chodził na wolnych obrotach, kolejka akurat przerwa dobowa na stacji wiadomo (00:00). Silnik zgasiłem odpaliłem chodzi idealnie wiec lecę w trasę dalej, do zrobienia zostało 700km, zrobiłem je na „strzała” nie katowałem silnika tempo to 140 na tempomacie, wiadomo nieraz aby nie blokować pasa weszło trochę więcej ale to momentalnie. Miałem przerwy na rozprostowanie kości po 2-5min maks przy czym nie gasiłem silnika, dojechałem do celu zgasiłem silnik. Odpalam silnik po 30minut przy starcie zaczęło trząść 10s i przestało.
Przejechałem się kawałek dałem mu odpocząć dobra godzinkę, w zbiorniku pokazuje mi na 140km, do następnego celu mam niecałe 100km, wiec zatankuje jak ogarnę sprawę z klientem to pojadę na stacje, gdy paliwa ubywało zaczęło silnikiem coraz bardziej trzęś odczuwane było to już podczas jazdy.
Załatwiłem sprawę z klientem 2-3h rezerwa się świeci trzeba jechsc zatankować, paliwa na 30km na stacje 10km, autem zaczyna już troszkę lepiej szarpać, wyłączyłem niepotrzebne funkcje bo zaczęło mnie to bardziej martwić (klima radio itp), nawet odczuwalne szarpnięcia były przy zmianie biegów, gdzie szarpnięć nie było gdyż skrzynia MultiTronic jest po regeneacji,wiec chodzi płynnie, olej w skrzyni wymieniony 2 dni temu.
Zatankowałem na stacji TOTAL zalałem mu pol zbiornika i przestało nim „miotać”. Pojechałem do następnego klienta spędziłem tam dobre 5h odpalam auto i znowu ale potrząslo ostro przez 10 sekund i się umiarkowalo i teraz tak samo wyglada to cały czas. Mam wrażenie jakby gdzieś łapało jakieś lewe powietrze przy odpaleniu gdy chce „ustawić sobie ciśnienie” , auto przy wyższym stanie paliwa trzęsie tylko na starcie, gdy silnik wytworzy ciśnienie jest już wporzadku.
Film, gdy była rezerwa przed wyjazdem na stacje Film YT a tak wyglada praca silnika przy większym stanie zbiornika, chwile trzęsie potem jest okej, Film YT
Odłączyłem przepływomierz na próbę i jest niestety to samo.

gozdzik77
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomek
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 ASN 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: gozdzik77 » 24 cze 2019, 21:31

Odłącz wtyczkę od tego zaworu który steruje tą klapą obejściową przy chłodnicy spalin.
A w jakim stanie są wtryskiwacze?

Kolorowy
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kolorowy » 25 cze 2019, 21:14

Mógłbyś bardziej wytłumaczyć, gdzie dokładnie i co.
Wtryskiwacze są w bardzo dobrym stanie, były sprawdzane w tamtym tygodniu.

[ Dodano: 2019-06-25, 21:14 ]
Odpiąłem, wszystko tak samo, zaczęły tylko mrugać świece po odpaleniu

gozdzik77
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomek
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 ASN 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: gozdzik77 » 01 lip 2019, 10:37

Spróbuj odłączyć wężyk podciśnienia od tego zaworu ci przełącza tą klapę. tylko go czymś zaślep(ten wężyk).
Wtryski miałeś sprawdzane komputerem czy były wyciągane i sprawdzane na specjalnej maszynie?

Draxer

Post autor: Draxer » 27 sie 2019, 10:55

kolego mam podobnie udało ci sie rozwiazac problem ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja