[A6C6] Swiece zarowe
[A6C6] Swiece zarowe
Witam! Wszytkich. Juz kielka postow pisalem odnosnie trudnosic z otpaleniem. Mam takie pytanie czy ktos z was wie jaki opor ma nowa, lub w miare nowa swieca zarowa? Swiec w naszych autkach nie mozna sprawdzac podaczajc do akumlatora gydz zasialne sa one okolo 4voltami. wiec po podlaczeniu do 12 volt ulegly by spaleniu. Sprawdzilem wszytkie sowje swiece i maja one opor w granicach od 3 do 5 om jako zimne niepodgrzewane. Czy ktos moze potwierdzic ze to dobra wartosc? czy tez juz wyeksploatowane i trzeba wymienic! Pozdrawiam
- pan42
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Andrzej
- Rocznik: 2022
- Moje auto: Q5
- Nadwozie: SUV
- Silnik: 2.0TDI 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Jak masz odpowiednie ciśnienie w cylindrach, to zapali bez problemu nawet gdy połowa świec jest niesprawna. Ja wymieniłem 2 świece tylko na podstawie komunikatu VCDS bo odpalając bez problemu nawet o tym nie wiedziałem. Proponuję nie sugerować się wartościami odczytywanymi na miernikach, bo są one tak prawdziwe jak pomiar ciśnienia w oponach - ile mierników tyle różnych wyników. Idzie zima więc najlepszym rozwiązanie jest wymiana wszystkich świeczek, bo przy -20 to i 4 krotne podgrzewanie nie pomoże.fenomenalny pisze:pawelk600, no a skad ty wiesz ze musza mie cokolo 1oma? DLaczego moje auto dlugo kreci? Jak podhgrzeje 4 razy pod rzad to zakreci dobrze?
- pan42
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Andrzej
- Rocznik: 2022
- Moje auto: Q5
- Nadwozie: SUV
- Silnik: 2.0TDI 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
To jest ciśnienie wtrysku ON, a żeby nastąpił samoczynny zapłon musi być jeszcze odpowiednie ciśnienie sprężania w cylindrach. Nie jestem mechaniorem, myślę, że na forum jest wielu fachowców np. Piotruś, którzy wiedzą wszystko na ten temat.fenomenalny pisze:Sprawdzalem na szynie w momenci eodplania jakie mam i po odpaleniu wiec jest ponad 300bar.
Było przez 8 lat A6 C6 teraz A6 C7