[A6 C6 3.0 TDI] Spalanie A6 3.0 TDI Quattro Tiptronic
Witam
Panowie mam mały problem odnośnie spalania, nie jest to może A6 lecz A4 ale z silnikiem 3.0 TDI quattro Tiptronic 233 KM ASB.
Problem polega na wskazaniu spalania, średnie w mieście (Kraków) FIS pokazuje 8-9l przy prędkościach do 70-90km/h (gdzie rzeczywiste to ok 11L). Jak tylko wyjeżdżam na trasę, prędkości raczej stałe jazda spokojna nie przekraczając 110km/h na FISie rośnie do 13L (rzeczywiste to ok 9 - 10L).
Gdzie mogę szukać problemu ?
Samochód po wymianie wszystkich filtrów i oleju. Dodam tylko że VAG nie pokazuje żadnych błędów .
Panowie mam mały problem odnośnie spalania, nie jest to może A6 lecz A4 ale z silnikiem 3.0 TDI quattro Tiptronic 233 KM ASB.
Problem polega na wskazaniu spalania, średnie w mieście (Kraków) FIS pokazuje 8-9l przy prędkościach do 70-90km/h (gdzie rzeczywiste to ok 11L). Jak tylko wyjeżdżam na trasę, prędkości raczej stałe jazda spokojna nie przekraczając 110km/h na FISie rośnie do 13L (rzeczywiste to ok 9 - 10L).
Gdzie mogę szukać problemu ?
Samochód po wymianie wszystkich filtrów i oleju. Dodam tylko że VAG nie pokazuje żadnych błędów .
A jak wygląda sprawa spalania w zimie przy automatycznym dogrzewaniu przez webasto i używaniu ogrzewania postojowego?Coś mi się wydaje, że wtedy znacznie może wzrosnąć zużycie paliwa. Jeszcze jedna uwaga do tych dywagacji o spalaniu, a mianowicie prawie wszyscy mówią tutaj o spalaniu na podstawie FIS, co nie jest do końca adekwatne do rzeczywistości. Najlepiej wyliczyć na podstawie zatankowanych litrów i przejechanych kilometrów 

Ale co ma webasto czyli ogrzewanie postojowe do spalania na trasie??? W ogóle do spalania podczas jazdy???ArturA6 pisze:automatycznym dogrzewaniu przez webasto i używaniu ogrzewania postojowego?
Tomeek, po mieście pali w sam raz

Moja ASB 233 na letnich oponach 245/40/18 waga auta 1900 kg 160 tyś przebiegu.
po mieście 12L i więcej
Trasa do 120 8-9 L
Generalnie z obliczeń po zatankowaniu a nie FISA! wychodzi średnio 10 / 10,5 L.
Czytając niektóre wpisy bardzo szybko można sobie poprawić humor dlatego proponowałbym zaglądnąć pod maskę co tam faktycznie siedzi bo w spalanie w okolicach 7 L w 3.0 nie uwierzę.
po mieście 12L i więcej
Trasa do 120 8-9 L
Generalnie z obliczeń po zatankowaniu a nie FISA! wychodzi średnio 10 / 10,5 L.
Czytając niektóre wpisy bardzo szybko można sobie poprawić humor dlatego proponowałbym zaglądnąć pod maskę co tam faktycznie siedzi bo w spalanie w okolicach 7 L w 3.0 nie uwierzę.

tak że tego. . .
Uzyskałem wynik jak na filmie. 6,6 litra - akurat spadło z 6,7. Trasa 80km, FIS wyzerowałem już przy prędkości ok 70km/h jak tylko wskazówka temperatury drgnęła. 80km liczone od zerowania kompa oczywiście. Mam auto od 4 tys kilometrów i jeszcze się go uczę. Jeżeli ktoś ma wątpliwości jak osiągnąć taki wynik służę pomocą:) Dodam że średnie z 51 godzin jazdy na 2 kompie mam 9.5l.
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
Wracałem teraz z Warszawy do Szczecina. Trasa 576 km. Czas przejazdu 4 godziny 6 minut. Cały czas 180-200 chwilami 140-160. Warszawa zalałem pod korek. Szczecin zalałem pod korek 55 litrów. Według komputera spalanie 10 litrów,i tak by wychodziło. Waga auta ponad 2 tony. Opony jak fabryka nakazuje, 245/40/18 XL jeszcze zimowe.
- grzesiek1990
- Forum Audi A6 / A7
marstooq pisze:Uzyskałem wynik jak na filmie. 6,6 litra - akurat spadło z 6,7. Trasa 80km, FIS wyzerowałem już przy prędkości ok 70km/h jak tylko wskazówka temperatury drgnęła. 80km liczone od zerowania kompa oczywiście. Mam auto od 4 tys kilometrów i jeszcze się go uczę. Jeżeli ktoś ma wątpliwości jak osiągnąć taki wynik służę pomocą:) Dodam że średnie z 51 godzin jazdy na 2 kompie mam 9.5l.

Padłemmmmm
Zmiecie nazwe "Najniższe spalanie 3.0 TDI"
pozdrawiam
Ps kolega to chyba zeszedł nawet poniżej danych katalogowych:D
285PS 575nm
A co w tym śmiesznego? To że kolega może ekonomicznie jechać 3.0TDI?grzesiek1990 pisze:marstooq pisze:Uzyskałem wynik jak na filmie. 6,6 litra - akurat spadło z 6,7. Trasa 80km, FIS wyzerowałem już przy prędkości ok 70km/h jak tylko wskazówka temperatury drgnęła. 80km liczone od zerowania kompa oczywiście. Mam auto od 4 tys kilometrów i jeszcze się go uczę. Jeżeli ktoś ma wątpliwości jak osiągnąć taki wynik służę pomocą:) Dodam że średnie z 51 godzin jazdy na 2 kompie mam 9.5l.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Padłemmmmm
Zmiecie nazwe "Najniższe spalanie 3.0 TDI"
pozdrawiam
Ps kolega to chyba zeszedł nawet poniżej danych katalogowych:D
Ja dzisiaj jechałem z okolic Będzina przez Olkusz do centrum Krakowa (ok 85km) i jadąc normalnie do max 120km/h w Krk po zaparkowaniu miałem średnią 6,2. Potem zrobiłem ok 20km po Krakowie w korkach i z powrotem, i tak po ok 190km miałem średnią 6,6.
Oczywiście to są wskazania komputera, ale generalnie zgadzają się z tankowaniem.
- grzesiek1990
- Forum Audi A6 / A7