Witam,
Tak jak w temacie jechałem samochodem i gdzieś po 500 może 700 m od ruszenia samochód zgasł i już nie chce odpalić.
Rozrusznik kręci, wszystkie kontrolki się świecą normalnie a samochód nie chce zaskoczyć. Co prawda jest -5 i kręcąc go trochę mu już wyładowałem akumulator i teraz pokazuje się kontorlka akumulatora ale gdyby nawet akumulator był padnięty to samochód nie powinien zgasnąć w trakcie jazdy, chyba że się mylę. Znalazłem na forum że ktoś miał podobnie ale okazało się że pływak mu się podwiesił i pokazywał że ma paliwo a go nie miał, a ja mam napewno zatankowany do pełna.
Rozmawiałem z mechanikiem przez telefon to twierdzi że mógł paść któryś pompowtrysk i całe paliwo idzie na przelew.
Jestem umówiony na sprawdzenie komputerem w poniedziałek.
Problem dotyczy
Audi A6 C6 z 2007 roku 2.0 tdi
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
[ BNA 2.0 136 KM] Samochód zgasł podczas jazdy i już nie odp
Otóż nic z moich przepuszczeń się nie potwierdziło żaden pompowtrysk ani nic z elektroniką. Niespełna miesiąc wcześniej, czyli jakieś 500 km wymieniałem rozrząd i okazało się, że jakimś cudem napinacz się odkręcił i przeskoczył na pasku rozrządu. Serwis się tłumaczył, że to jest wada Audi i że śruba, co przykręca rolkę napinacza ma duży gwint a powinna mieć drobny i że czasem się tak zdarza. Nie wiem czy ściemniają czy nie, ale wcześniej przed wymianą rozrządu się nic nie działo i nie odkręcała się. Mnie się po prostu wydaję, że albo za mocno dokręcili i zerwali gwint na śrubie albo jakieś podkładki sprężynującej zapomnieli i od drgań się odkręciło. Na szczęście nie narobiło żadnych szkud i nie pokrzywiło nawet wtrysków tylko jakieś prowadniczki trzeba wymienić no, ale to już cała naprawa na koszt serwisu. Dziękuję za podpowiedzi.
Silnik zgasł podczas jazdy
Witam wszystkich
niestety po wymianie rorządu pare dni temu u mechanika (kompletny zestaw do A6 2.0 tdi 140km), jadac autostrada samochód nagle zgasł i nie chce juz odpalic, po odcztaniu bledu wynika , blad czujnika G40 (to chyba bląd ułozenia wałka rorządu) czy moze to miec znaczenie z krotko przed tym wymienionym rorządem??
wstawiam zdjęcie i proszę o pomoc
niestety po wymianie rorządu pare dni temu u mechanika (kompletny zestaw do A6 2.0 tdi 140km), jadac autostrada samochód nagle zgasł i nie chce juz odpalic, po odcztaniu bledu wynika , blad czujnika G40 (to chyba bląd ułozenia wałka rorządu) czy moze to miec znaczenie z krotko przed tym wymienionym rorządem??
wstawiam zdjęcie i proszę o pomoc
- Załączniki
-
- czujnik G 40.jpg (38.19 KiB) Przejrzano 5674 razy
Mimo uszkodzenia tego czujnika teoretycznie można uruchomić auto w trybie awaryjnym. Tak piszą mądre zeszyty do samodzielnego kształcenia serwisantów. W praktyce może jednak unieruchomić silnik, jak u ciebie. Tutaj brak jakiegokolwiek sygnału. Nie jest za niski, wysoki czy tez niespodziewany. Oblukaj złącze tego czujnika, który jest pod kolektorem dolotowym. Sprawdź styki, spryskaj contakt-sprayem i próbuj go rozbujać! Powodzenia!!!