Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ BLB 2.0 140 KM] Samochód nie chce odpalić! Przepustnica?

Silniki wysokoprężne
pith3r

[ BLB 2.0 140 KM] Samochód nie chce odpalić! Przepustnica?

Post autor: pith3r » 22 lis 2013, 12:08

Witam po długim czasie…

Problem mój jest następujący. Otóż wczoraj niestety z centrum zabrała mnie laweta ponieważ samochód nie chciał odpalić… Objawy? po przekręceniu kluczyka tak jakby chciał wystartować, już prawie silnik zaskoczył i zaraz przygasał a w tle było słychać tylko już dźwięk rozrusznika. Komputer sam nie wywalił żadnego błędu ale po podpięciu wywalił coś takiego:
Obrazek

Awatar użytkownika
radzik81
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Radek
Rocznik: 2007
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: radzik81 » 22 lis 2013, 13:05

Kolego wyglada to na problem z nastawnikiem przepustnicy lub przepustnica.

pith3r

Post autor: pith3r » 22 lis 2013, 20:49

radzik81 pisze:Kolego wyglada to na problem z nastawnikiem przepustnicy lub przepustnica.
Dzięki kolego! Umówiłem się na dokładną diagnostykę w przyszłym tygodniu, przeczytałem gdzieś, że jeżeli przepustnica jest walnięta to żeby EGR wymienić również… co o tym myślicie?

Mam jeszcze jedno pytanko wiem, że nie w tym miejscu powinienem pytać ale nie chcę otwierać nowego wątku.
Właśnie chciałbym kupić A6 2.0TDI S line 2010/2011 rok… czy w nich są również takie kłopoty - mimo, że ja ich póki co od 4 lat jakiś większych nie miałem - jak z moim dieselkiem uważanym za najgorszy w historii Audi? Czy jednak radzilibyście rozejrzeć się za innym?
Ostatnio zmieniony 22 lis 2013, 21:28 przez pith3r, łącznie zmieniany 1 raz.

klimo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: klimo » 27 sty 2015, 10:44

Witam,

Mam podobny problem. Otóż po przekręceniu kluczyka samochód PRAWIE zapalił, wystąpił dziwny świst, który jakby blokował START samochodu. Musiałem kluczykiem wyłączyć wóz, który de facto nie zaskoczył do końca. Po 5 próbie poddałem się.
Byłem pewny, że to rozrusznik.

Samochód na lince do domu. Po holowaniu z ciekawości spróbowałem odpalić samochód i udało się. Zapaliła się kontrolka silnika i po podłączeniu komputera mechanik wskazał na przepustnicę powietrza. Błąd wykasowany. Po przejechaniu 20km błąd nie wyskakuje. Samochód pali.

Obejrzałem przepustnicę i zwróciłem uwagę na uszczelkę, która dosłownie wylazła przez otwór koło takiego kodu QR

Załączam obrazek.

Czy ta uszczelka mogła wyleźć od próby odpalenia wozu na pych (manual) i błąd też ?
Czy ktoś miał w ręku taką przepustnice i może powiedzieć czy to jest rozbieralne ?
Czy to może być jednak wina ROZRUSZNIKA ?

[ Dodano: 2015-01-27, 10:44 ]
Winna była przepustnica.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja