dziwne wahania obrotow przy zimnym silniku po odpaleniu auta, po osiagnieciu wlasciwej temperatury problem znika:
filmik ok. 10 sekund
jakies pomysly?
czy moze to byc kolo dwumasowe? moze cos z pompowtryskami?
[a6 c6 2.0tdi] Problem z obrotami - filmik youtube!
- Arrni
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Arni
- Rocznik: 2007
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
kiedys mialem benzyniaka to w nim mi padl silniczek krokowy nie wiem jak jest w dieslach
podlacz pod kompa i wyjdzie szydlo z wora 

Problem z autem. Audi A6 C6 3.0 TDI 233KM gwizd z pod maski..
miałem to samo , wibracje obrotów na lekko rozgrzanym silniku , (po wyłączeniu klimy wibracje ustawały) po rozgrzaniu silnika również silnik pracował ok. Wczoraj odstawiłem auto do Szewczyka i przy okazji poprosiłem o weryfikację obrotów - dograli update jednostki sterującej pracą silnika i wygląda, że pomogło, przy okazji uzupełnili czynnik w klimie bo sporo brakowało co powinno ulżyć sprężarce
auto ma nakręcone 136000 km, wtryski były czyszczone ultradźwiękami , ale teraz aso raczej ich nie testowało, diag VCDSem na kanale 013 wskazuje korekty na poszczególnych wtryskach 0 do -0,7 więc jest ok, po za tym zanim serwisant w ASO złapie za śrubokręt najpierw atakuje komputerem na pałę, u mnie na szczęście zadziałało
co do filmu to miałem identycznie nieregularne skoki obrotów między 800 a 1000 przy temperaturach 50 - 70 st C. Update softu kosztował jakieś 250 pln więc nie ma tragedii.

przed wczoraj bylem w aso w opolu, poprosilem o update tego softu do silnika (okazalo sie ze to dobry strzal bo bylo nieaktualne), do tego zmienili wartosci podane dla zaplonu (koles cos mowi ze powinno byc +-2 a byo +6 :roll: pompowtryski na szczescie igla 8-)
job done :mrgreen: po problemie, praca silnika jest teraz bardziej dynamiczna, samochod zmienia biegi przy wyzszych obrotach niz wczesniej, rowniez spalanie wydaje mi sie wygladac znacznie lepiej
molokok
job done :mrgreen: po problemie, praca silnika jest teraz bardziej dynamiczna, samochod zmienia biegi przy wyzszych obrotach niz wczesniej, rowniez spalanie wydaje mi sie wygladac znacznie lepiej
molokok