Witam Szanownych kolegów
W dniu wczorajszym dopadla mnie pomrocznosc jasna, przez ciagły brak czasu, pospiech, i kotłujace sie mysli w głowie, co jeszcze trzeba załatwic, co załatwione, popropstu zycie.
Wiec podjechałem na stacje paliw, i w tej pomrocznosci, łapie za pistolet, wkładam do wlewu i zaczynam tankować, zbiornik ma w sobie okolo 7-8 litrów ropy, a ja wale do srodka etyline 98.
Przy 33 litrach, patrze i nie wierzę co leje, wiec stop, hmmm i co teraz , niedziela , moj mechanik poza miastem.
Wiec ide płace za benzynkę, wracam do auta i spycham ( nie jadę ) auto na bok.
Dzwonie po pomoc, czyli do rodziny, po węzyki, itd.
Przyjzedzaja, wiec odkrecam oba dekielki od zbiornika (mam dzielony) te dekielki pod kanapą i zaczynam wyciagac paliwo , tzn, probuje wyssac ale, ale z wężykiem to sie tylko opiłem etylinki a nic nie sciagneło (szacun za umiejetnosci wysysania paliwa węzykiem)
Wiec inna opcja , kubeczek 0,4 litra (cos jak w McDonaldzie) i zaczynam wylewac kubeczek po kubeczku do karnistra, w koncu żona ma bezyniaka, i 34 litry szkoda wylac, zreszta nawet nie było gdzie.
Po okolo 2 godzinach zabawy z kubeczkiem mam pusty zbiornik, zostało tylko w pompie elektrycznej ktora jest w zbiorniku, i to tez tyle o ile.
Nastepnie, przykrecam dekielki od zbiornika (te ktore sa ukryte pod tylna kanapą), i z karnisterkiem do dystrybutora, 10 literków ropy (taki mialem tylko karnisterek) i po wlaniu znowu 10 i ponownie 10.
Zgodnie z rada mechanika, dodaje oleju silnikowego do paliwa (oczywiscie olej dla diesla) aby zwiekszyc smarowanie gdyby jeszcze była etylinka, gdzies w układzie.
teraz odpalam silnik, wszystko ok, podjezdzam pod dystrybutor i wale do pełna pod sam korek.
Przejechałem 580 km, dzis w nocy jadac do niemiec, i zadnych problemów z autem.
I teraz mam pytanie, czy jezeli auta nie odpaliłem, a pompa elektryczna w zbiorniku była przez pomyłke zalana etyliną, a nastepnie po usunieciu benzyny i wlaniu diesla, czy to co zostało w pompie paliwa wymieszało sie z dieslem ?
Drugie pytanie, czy jezeli aby przepchac auto, przekreciłem kluczyk tylko na zapłon ale nie odpaliłem silnika wiec nie spałał tego co mial w przewodach , czy do układu wpasował benzynę, czy jednak pompa elektryczna nie wtłoczyła czystej benzyny do układu i pompy wtryskowej ?
Czy moze to ze nie odpaliłem auta, usunełem etyline i załałem dieslem, a w zbiorniku było moze z max litr etyliny bo do sucha nie wytarłem (trudny dostep) to po wymieszaniu litra etyliny ktory pozostał w zbiorniku gdzie w zakamarkach zbiornika z ok 70 litrami ropy, nie wpłynie na uklad wtryskowy w dłuszym lub krótszym okresie czasu, czy poprostu moje dzialania uchroniły przez uszkodzeniami ?
Z góry wielkie dzieki za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Nalałem przez pospiech złe paliwo
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jarek
- Rocznik: 2010
- Moje auto: A7 4G
- Nadwozie: Inne
- Silnik: 3.0 TDI 233KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
Nic się nie martw, jeśli ściągnąłeś benzynę i dotankowałeś ropki to spokojnie możesz jeździć. Taka ilość etyliny w SPAM do ropy na pewno nie zaszkodziła silnikowi ani układowi wtryskowemu. (niektórzy nawet celowo dolewają małe ilości PB do ON podczas mrozów)
Wyjeździj zbiornik maksymalnie, dodankuj ponownie i po benzynie nie będzie śladu. 

Warsztat, naprawy Audi A6.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Skrzynia: S-tronic
- Kontakt:
Drogi Szalony
Dzieki za odpowiedz
Mimo roztargnienia na stacji paliw dotarło do mnie na czas co wlewam
, i nie odpaliłem silnika
Martwiłem sie tylko ze w przyladku dosc nowoczesnego silnika, mogł po przekreceniu kluczyka na zapłon jednak napompowac etyliny w układ wtryskowy.
Ale uspokoiłes mnie, a i teraz 2 razy bede sprawdzał zanim wleje paliwo na stacji paliw.
A tak przy okazji, skoro ropa w benzyniaku wyrządza mniejsze szkody nie z benzyna w ropniaku to powinno w tymi pistoletami i dziurami do tankowania byc odwrotnie.
Czyli pistolet z benzynką powinien miec grubą koncówke aby nie nalac do diesla.
pozdrawiam
Jarecki
Dzieki za odpowiedz

Mimo roztargnienia na stacji paliw dotarło do mnie na czas co wlewam

Martwiłem sie tylko ze w przyladku dosc nowoczesnego silnika, mogł po przekreceniu kluczyka na zapłon jednak napompowac etyliny w układ wtryskowy.
Ale uspokoiłes mnie, a i teraz 2 razy bede sprawdzał zanim wleje paliwo na stacji paliw.
A tak przy okazji, skoro ropa w benzyniaku wyrządza mniejsze szkody nie z benzyna w ropniaku to powinno w tymi pistoletami i dziurami do tankowania byc odwrotnie.
Czyli pistolet z benzynką powinien miec grubą koncówke aby nie nalac do diesla.
pozdrawiam
Jarecki
- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
Jarecki001, Miałem kiedyś identycznie. W nocy zalałem półrocznego Sprintera CDI, ale jeszcze przejechałem nim około 500 metrów. Skończyło się na lawecie i ASO w Sosnowcu. Poczyścili tylko układ z benzyny i dali mi do podpisania papier że biorę to na siebie.
Zrobiłem nim potem jeszcze 340 tyś km bez żadnych problemów związanych z paliwem
Facet w ASO Powiedział że przynajmniej wtryskiwacze konkretnie wyczyściłem
Pozdro

Facet w ASO Powiedział że przynajmniej wtryskiwacze konkretnie wyczyściłem

Pozdro
Warsztat, naprawy Audi A6.
-
- Forum Audi A6 / A7