Nadmiar oleju
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Darek
- Rocznik: 2008
- Moje auto: S6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0TDI 190KM DDDA
- Napęd: RWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Nadmiar oleju
Witam mam problem z silnikiem 2.7 TDI przybywa oleju powiedzieli mechanicy że to wtryski i wmawiają mi że ciężko pali w mrozy .
Właśnie z paleniem nie ma problemu nawet w te duże mrozy tylko przekręci i gada żadnego dymka nie puszcza na zimnym czy ciepłym opinji tyle co mechaników , od wymiany do wymiany przybywa 2-3 litry czy to faktycznie wtryski czy coś innego ?
Właśnie z paleniem nie ma problemu nawet w te duże mrozy tylko przekręci i gada żadnego dymka nie puszcza na zimnym czy ciepłym opinji tyle co mechaników , od wymiany do wymiany przybywa 2-3 litry czy to faktycznie wtryski czy coś innego ?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: marek
- Rocznik: 2009
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Napęd: FWD
Re: Nadmiar oleju
filtr dpf - jest ?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jarek
- Rocznik: 2016
- Moje auto: A6 C7
- Silnik: 3.0 TDI 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
jeżeli wóz z profilu, to jasne że jest DPF. teraz tylko czekać, aż panewki polecą i korby bokiem wystawi
R1200GS ADV LC
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomek
- Rocznik: 2004
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
Prawdopodobnie jest problem ze sterowaniem obsługi wypalania filtra DPF. Możliwe że uszkodzony masz jakiś czujnik który chce często wypalać filtr i podlewa paliwo którego silnik nie może przepalić. Najpierw znajdz kogoś kto ci zdiagnozuje DPF a później ewentualnie można dać wtryski do sprawdzenia.
A6 C6 3.0.TDI QUATTRO 225PS-BMK manual 2005r
-
- Forum Audi A6 / A7
DPF. Jest nie wycięty ale do pracy jeździ kobieta i trasa jest uciążliwa do szybkiej jazdy średnia prędkość 70 km/h przez 35 km drogi .Czy to może być przyczyną że się nie wypala ale żadna kontrolka się nie świeci
-
- Forum Audi A6 / A7
Temat rzeka . Może się wypalić w trasie ale nie do końca i jak do miasta wjedzie to komp mu dalej dawkuje większą ilość paliwa i nie spalona czesc ropy leci do miski
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jarek
- Rocznik: 2016
- Moje auto: A6 C7
- Silnik: 3.0 TDI 326KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
wymień olej - bo jak będziesz tak jeździł, to stanie się to, o czym pisałem wyżej. to,że kontrolka się nie zapala, świadczy tylko o tym, że proces wypalania DPF przebiega poprawnie. a to że nadmiar paliwa ścieka do oleju, to już inna sprawa. 2.7TDI CAN jest bardzo podatny na rozrzedzony olej ropą.
R1200GS ADV LC
-
- Forum Audi A6 / A7
to że kontrolka sie nie zapala to nie znaczy że olej nie bedzie ściekał do miski , np . jadac w miescie zacznie sie proces regeneracji i tak jeżdżac przez pół godziny od swiatel do swiatel oleju przybedzie np. 50 ml i dopóki nie zgasimy silnika i nie zakońc zy sie proces wypalania bedzie oleju przybywało . pojedziesz np. w trase 100 km prose sie zakończy i potem znowu miasto i macieja w kółko - i kontrolka sie nie zapali 

-
- Forum Audi A6 / A7
Czyli częściej wymieniać olej i cały vzas monitorować co się dzieje i tyle bo dobrego mechanika ciężko będzie znaleźć
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Rocznik: 2004
- Silnik: 2.4 ALF 165KM
- Paliwo: Benzyna
Znajomy kiedyś też miał taki problem i najpierw mechanik kazał sprawdzić jaki kolor ma olej, czy faktycznie miesza się z paliwem, czy z jakimś innym płynem, ale jeśli jeździ się głównie po mieście, to jak koledzy pisali, nie ma kiedy się wypalić, komputer będzie próbował robić to do skutku, a niespalone paliwo będzie przedostawać się do oleju. Filtr cząstek stałych potrafi podnieść poziom oleju nawet o litr, a to znacznie zwiększa ciśnienie w silniku i może spowodować jego rozszczelnienie.