witam
ostatnio zapaliła mi się kontrolka silnika. Pojechałem do mechanika i wyskoczył następujący błąd:
p2196 - bogaty sygnał, czujnik tlenu
Mechanik stwierdził po oględzinach silnika, że do wymiany jest chłodnica spalin bo jest okopcona. NIestety zamienników brak w związku z czym pojechałem do ASO popytać o cene. Tam stwierdzono, że przyczyn może być kilka i proponują u nich podpiąć pod komputer a koszty te nie zostaną naliczone gdy u nich będę to robił.
W ASO wyszło, że do wymiany jest sonda lambda. Koszty wymiany w ASO to ok 1050 PLN z czego za wymianę biorą tylko 90 PLN! Jak na ASO to koszt usługi wręcz żaden (chyba ze to kwestia odkręcenia 4 śrubek i po temacie).
Jednakże gdy zapytałem ile mogę z tym jeszcze jeździć to sami mi powiedzieli, że sonda lambda nie wpływa na jakość pracy silnika i tak naprawdę ne trzeba jej wymieniać jak kogoś nie wkurza świecący bląd.
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Wymieniać czy jeździć.
Dodam tylko, że nowa sonda w sklepie z częściami kosztuje niespełna 500 PLN.
Kontrolka Check Engine - sonda lampda
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Wymiana ogranicza się do wykręcenia sondy i wypięcia wtyczki. Instrukcje wymiany: zestawienie montażowe, wymiana sondy lambda. Wszystko oczywiście jest pod maską
. Auto może delikatnie więcej palić, gdy jest uszkodzona sonda, ponieważ otrzymuje błędne dane. Jak chcesz możesz kupić zamiennik (tylko BOSCH) i wymienić. Dostępne są dwie długości kabla 121,5 i 75 cm.