Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[2.0 TDI BRE] Katalizator

Silniki wysokoprężne
mateusz_n
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[2.0 TDI BRE] Katalizator

Post autor: mateusz_n » 26 sty 2021, 10:49

Witam. Pacjent Audi A6 C6 2.0 TDI BRE. Problem to brak mocy, drgania wraz ze wzrostem temperatury, słaby dół i dziwne uczucie, że silnik ma zbyt duże obciążenie przy dodawaniu gazu, a do tego nierówna praca.
Wymieniałem turbinę, bo chciałem wyczyścić zmienną geometrię, a okazało się, że wirnik cały w nagarze i ruch ręką nie wchodził w grę. Przed jej wymianą połknął spore ilości oleju.
Poprzedni właściciel usunął fizycznie oraz programowo DPF oraz EGR więc nie brałem go pod uwagę. Po odpięciu przewodów podciśnienia z gruszki czy klap kolektora znika syczenie, które wyglądało na nieszczelność.

Czy to może być katalizator, który teoretycznie został w puszce? Czy jeżeli DPF off to jest szansa go wypalić za pomocą procedury? Sprawdzałem dzisiaj temperaturę przed turbo i max jaki udało się uzyskać to 540° i to na moment. Czy używanie preparatu do czyszczenia DPF ma jakikolwiek sens? I czy jeżeli to problem ze spalinami to odłączając np. czujnik temperatury przed puszką jestem w stanie wykluczyć katalizator? Oczywiście tylko w celu diagnozy chciałbym odłączyć czujnik.
Z góry dziękuję za pomoc 🙂

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl