Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[ BPP 2.7 179 KM] Kąt synchronizacji wałków rozrządu

Silniki wysokoprężne
Dawid_Szczecin
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ BPP 2.7 179 KM] Kąt synchronizacji wałków rozrządu

Post autor: Dawid_Szczecin » 04 lut 2018, 21:57

Witam,

Jakiś czas temu ustawiałem rozrząd u siebie w aucie. Ustawienia dokonałem z blokadami zgodnie z instrukcjami Audi. Auto chodzi ładnie, równo. Pali około 8-8,5L/100km (przy normalnej jeździe bez przekraczania prędkości, przy bardzo dynamicznej i bardzo szybkiej nigdy nie przekroczyłem 10L/100km). DPF wypala się średnio co 700km przy cyklu mieszanym (czyli silnik nie generuje nadmiarowo sadzy, co świadczyłoby o ewentualnym złym spalaniu mieszanki). Natomiast tak dla pogłębienia swojej wiedzy chciałbym zapytać was jaka jest u was wartość tego kąta synchronizacji?
Grupa 4 wartość 2 (tak mi się wydaje, że to to). Czytałem, że czasem można dużo uzyskać (jeśli chodzi o moc) korygując trochę te wartości. I nie do końca jest tak, że im bliżej zera tym lepiej. Często przy autach które nie były "dotykane" (od nowości chodzą sobie na fabrycznych regulacjach) to wartości tego kąta są często na minusie (nawet -3,7 itp.). Ja mam tak jak widzicie.
Obrazek

Jest jeszcze grupa 32, która też jest opisana jako coś z rozrządem, ale nie wiem jak interpretować jej wartości.
Obrazek

Będę wdzięczy za odpowiedzi, jakie u was występują wartości i jaka jest wasza wiedza na ten temat.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja