[ ASB 3.0 232 KM] Dziwne falowanie obrotów
-
- Forum Audi A6 / A7
[ ASB 3.0 232 KM] Dziwne falowanie obrotów
Witam!
Kilka dni temu kupiłem wymarzoną Audi A6 3,0tdi quattro tiptronic, auto wyprodukowane w 2007 roku, przebieg 228tkm, potwierdzony książką serwisową, kupiony w Polsce, serwisowany co 15tkm - wszystkie serwisy u Danelczyka, to nie jest auto z ogłoszenia, które kiedyś zamieszczałem, kod silnika ASB. Zauważyłem jedną niepokojącą rzecz. Podczas jazdy, w momencie puszczenia gazu, rozpoczęcia hamowania, kiedy auto zwalnia, w chwili osiągnięcia około 1000obr. (taki jakby dać na luz, tyle że w automacie to niemożliwe) obroty zaczynają falować miedzy 900-1200obr, jeszcze zanim skrzynia zredukuje bieg. Co może być przyczyną takiego zachowania. Dodam, że po uruchomieniu, na biegu jałowym silnik pracuje stabilnie. Check engine się nie świeci, na przeglądzie przed-zakupowym, serwisant stwierdził, że wszystkie podzespoły pojazdu działają bez zarzutu.
Z pozdrowieniami
Adam
Kilka dni temu kupiłem wymarzoną Audi A6 3,0tdi quattro tiptronic, auto wyprodukowane w 2007 roku, przebieg 228tkm, potwierdzony książką serwisową, kupiony w Polsce, serwisowany co 15tkm - wszystkie serwisy u Danelczyka, to nie jest auto z ogłoszenia, które kiedyś zamieszczałem, kod silnika ASB. Zauważyłem jedną niepokojącą rzecz. Podczas jazdy, w momencie puszczenia gazu, rozpoczęcia hamowania, kiedy auto zwalnia, w chwili osiągnięcia około 1000obr. (taki jakby dać na luz, tyle że w automacie to niemożliwe) obroty zaczynają falować miedzy 900-1200obr, jeszcze zanim skrzynia zredukuje bieg. Co może być przyczyną takiego zachowania. Dodam, że po uruchomieniu, na biegu jałowym silnik pracuje stabilnie. Check engine się nie świeci, na przeglądzie przed-zakupowym, serwisant stwierdził, że wszystkie podzespoły pojazdu działają bez zarzutu.
Z pozdrowieniami
Adam
To może napisze co zrobiłem do tej pory z autem a próbuje od września się z tym uporać
.
Auto kupiłem z roczną gwarancją we wrześniu i zaraz od pocztku te problemy,poczytałem na forum i myśli że maże skrzynia
.
Pojechałem do człowieka od którego kupiłem (chandlarz) że jest problem (trzy dni po zakupie), a on się zdenerwował
na salon Audi bo od nich wziął i była sprawdzana i 100% sprawna. Więc wysłał mnie do Audi no i odbijanie piłeczki. W końcu się dogadali i w Audi umówili się ze mną na wizytę (oczekiwanie 3tyg.bo jakiś elektronik specjalista ma dużo pracy) międzyczasie było gadane że to może skrzynia (moja sugestia ).
Odstawiłem auto po 2god. sms "auto do odebrania" więc się ucieszyłem
lece pendze po autko , a tu pan z działu serwisowego prowadzi mnie na warsztat i mechanik pokazuje mi setkę oleju żekomo z mojej skrzyni a w tym oleju kilka opiłków i mówi że to skrzynia jet problemem.Nie był żadnej analizy komputerowej
oszuści. Teraz postaram się streścić;
Kto pokryje koszty? chętnych brak, więc mówię że oddaje auto no to koleś że on pokryje. test u speców od skrzyń ASB. http://www.transtec.no/hjem
Skrzynia zdemontowana naprawiona i zamontowana. demontaż i montaż w warsztacie wskazanym przez sprzedającego.
Siadam i jadę i
to samo. ręce opadły, wróciłem do nich a oni że trzeba pojeździć to się ustabilizuje.
W skrzyni conwerter został stary bo jest ok.cała płyta elektronika wymieniona +olej i adaptacja po montażu.
skrzynia pracuje jak dla mnie b.dobrze nie przeciąga zmiana biegów do 2tyś.obr, tylko to falowanie, jadąc na 3,4,5czy6 biebu nie przekraczając 2tyś.obr tylko czasem się zdarzy że opadają wraz z wytracaniem prętkości a normalnie to kilka razy zafaluję o około200 obr. i zaczynają opadać normalnie albo falują do momentu uzyskania 1000obr. Szukałem na forum i dotarłem do tej przepustnicy i wyczyściłem sumiennie. przepływomierz też spryskałem i suszyłem, dodam że jak odłączę przepływkę a autko jeździ identycznie test 10km.
przepraszam że tak opszernie,ale chciałem wszystko opisać.
Czekam na wasze pomysły. Z góry dziękuję!!!
Pozdrawiam Tomek.

Auto kupiłem z roczną gwarancją we wrześniu i zaraz od pocztku te problemy,poczytałem na forum i myśli że maże skrzynia

Pojechałem do człowieka od którego kupiłem (chandlarz) że jest problem (trzy dni po zakupie), a on się zdenerwował

Odstawiłem auto po 2god. sms "auto do odebrania" więc się ucieszyłem

Kto pokryje koszty? chętnych brak, więc mówię że oddaje auto no to koleś że on pokryje. test u speców od skrzyń ASB. http://www.transtec.no/hjem
Skrzynia zdemontowana naprawiona i zamontowana. demontaż i montaż w warsztacie wskazanym przez sprzedającego.
Siadam i jadę i

W skrzyni conwerter został stary bo jest ok.cała płyta elektronika wymieniona +olej i adaptacja po montażu.
skrzynia pracuje jak dla mnie b.dobrze nie przeciąga zmiana biegów do 2tyś.obr, tylko to falowanie, jadąc na 3,4,5czy6 biebu nie przekraczając 2tyś.obr tylko czasem się zdarzy że opadają wraz z wytracaniem prętkości a normalnie to kilka razy zafaluję o około200 obr. i zaczynają opadać normalnie albo falują do momentu uzyskania 1000obr. Szukałem na forum i dotarłem do tej przepustnicy i wyczyściłem sumiennie. przepływomierz też spryskałem i suszyłem, dodam że jak odłączę przepływkę a autko jeździ identycznie test 10km.
przepraszam że tak opszernie,ale chciałem wszystko opisać.
Czekam na wasze pomysły. Z góry dziękuję!!!
Pozdrawiam Tomek.
Po tych wszystkich operacjach byłem w tym serwisie ASB. Pan właściciel i główny mechanik siadł i pojeździł sam autem i powiedział że skrzynia jest ok. jedyne co to może trzeba zrobić aktualizację softu zrobić. Dodam że ten warsztat ma b.dobrą opinię robi dla audi, mercedesa,bmw i prywatnych klientów, także
myślę że skrzynia jest ok.
Turbina
że sterowanie? auto ciągnie pięknie od dołu w całym zakresie obr. W audi mam umówioną wizytę na 18.12 13r ale nie wiem czy chce m isię denerwować bo ja mówię człowiekowi że skrzynia oki i że trzeba by aktualizację softu zrobić, a on skrzynia ok? a ja ok!!! no to teraz też spróbujemy naprawić
. no to fajnie i wyszedłem! Po prostu im nie ufam
Wpadłem na pomysł że wsadzę przepustnicę z identycznego auta (szef ma), najpierw zrobiłem test , a tu :shock: to samo auto zachowuję się tak samo
no i dupa z podmianki!

Turbina

![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)

Wpadłem na pomysł że wsadzę przepustnicę z identycznego auta (szef ma), najpierw zrobiłem test , a tu :shock: to samo auto zachowuję się tak samo

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Artur
- Rocznik: 2013
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
repek pisze: Wpadłem na pomysł że wsadzę przepustnicę z identycznego auta (szef ma), najpierw zrobiłem test , a tu :shock: to samo auto zachowuję się tak samono i dupa z podmianki!