dymi na czarno błagam o pomoc
dymi na czarno błagam o pomoc
Witam wszystkich forumowiczów. Jestem nowy na forum więc jak robie coś źle np. nie wpisuje powitania itd to wybaczcie. Od nie dawna jestem posiadaczem c6 z 2007 2.0 140 km i od momentu zakupu coś nie pasowało w pracy silnika. Chodzi o to, że po jakimś tygodniu od zakupu, zobaczyłem ze auto strasznie kopci czarnym dymem kiedy wrzucam drugi bieg i wciskam pedał gazu. do tego od między 1800 a 2200 obr było szarpanie. Bo przeczytaniu kilku waszych wpisów(za co jestem wdzięczny) gdzie doradzaliście zeby wymienic intercooler szarpanie ustało ale dym jak leciał tak leci. Czy może ktos wie co może być przyczyną?? Do tego w dniu dzisiejszym zapaliła mi się pomaranczowa kontrolka sygnalizująca o usterce silnika. nie wiem czy się nie poddać?? Pomóżcie Please 

- jacob
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kuba
- Rocznik: 2009
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0 170KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Re: dymi na czarno błagam o pomoc
co z kompem???? jakie błędy??Emil 1982 pisze:Witam wszystkich forumowiczów. Jestem nowy na forum więc jak robie coś źle np. nie wpisuje powitania itd to wybaczcie. Od nie dawna jestem posiadaczem c6 z 2007 2.0 140 km i od momentu zakupu coś nie pasowało w pracy silnika. Chodzi o to, że po jakimś tygodniu od zakupu, zobaczyłem ze auto strasznie kopci czarnym dymem kiedy wrzucam drugi bieg i wciskam pedał gazu. do tego od między 1800 a 2200 obr było szarpanie. Bo przeczytaniu kilku waszych wpisów(za co jestem wdzięczny) gdzie doradzaliście zeby wymienic intercooler szarpanie ustało ale dym jak leciał tak leci. Czy może ktos wie co może być przyczyną?? Do tego w dniu dzisiejszym zapaliła mi się pomaranczowa kontrolka sygnalizująca o usterce silnika. nie wiem czy się nie poddać?? Pomóżcie Please
Kontrolka zapaliła się dzis, a auto dymi od początku. Jutro jadę na serwis z tą kontrolką ale dymienie pojawia się ciągle. Jak kontrolka się zapaliła nie miało to zadnego wpływu na pracę silnika( brak spadku mocy itd.) CHodzi o ten dym żeby w serwisie nie chcieli mnie naciągnąć np. na nowa turbine albo wymianę wtrysków 

-
- Forum Audi A6 / A7
Czarny dym w dieslu oznacza zbyt bogatą mieszankę czyli za dużo paliwa a za mało powietrza. Sprawdź układ dolotowy, zajrzyj do filtra powietrza, wymien jeśli trzeba, poszukaj czy nie masz jakiejś nieszczelności w dolocie. A moze masz jakiegos wirusa albo nie daj boze jakis box z allegro i nie wiesz o tym?
Witam wszystkich. Wielkie dzieki za podpowiedzi. Coż mogę powiedziec. Byłem już u dwóch mechaniorów. Lampka Check Engine zapala sie cały czas ale to nie jest wielki problem. wyskoczyły dwa błedy jeden mowiący o cięzkiej pracy wentylatora, drugi mowi o przepływomierzu. Do dzis zrobiłem dwie rzeczy. Wymieniłem intercooler i cóz mogę powiedzieć: Szarpanie przy obrotach 1800 ustało, ale jak kopcił tak kopci. Druga rzecz to przecisciłem turbo natomiast mechanik powiedział ze są luzy na wirniku i to może być przyczyną więc albo regeneracja albo wymiana. Narazie będzie kopcił ale zdecyduje sie na regenerację ponieważ trochę za drogi temat na nową turbinę
- pieniek812
- Forum Audi A6 / A7