Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 C6] Drgania przy gwałtownym przyspieszaniu

Silniki wysokoprężne
Pakavo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C6] Drgania przy gwałtownym przyspieszaniu

Post autor: Pakavo » 23 wrz 2013, 15:57

Witam!

Dzisiaj zauważyłem pewien problem w moim samochodzie (A6 C6 2.0 TDI BRE 2006 r.). Normalnie ruszam spokojnie i płynnie, a nawet jeśli nie spokojnie, to zawsze płynnie, więc dotąd takiego problemu nie zauważyłem. A dzisiaj ruszając na asfalcie chciałem sprawdzić czy jest ślisko, więc z jedynki ruszyłem spokojnie, potem wrzuciłem dwójkę, i po dwóch sekundach jazdy na tej dwójce wdepnąłem gaz do podłogi. Samochód zaczął gwałtownie przyspieszać, ale od niecałych 3 tysięcy obrotów zaczął strasznie się telepać. To było takie szarpanie całym samochodem, z tym, że samochód normalnie przyspieszał - nie szarpał na zasadzie jakby mu brakowało mocy - tylko bardzo mocno się trząsł, tak nim potrząsało jakbym jechał po kocich łbach. I nie było to ślizganie opon na nierównej nawierzchni, choć było bardzo podobne. Tyle że nawierzchnia musiałaby być bardzo nierówna, wręcz dziurawa. Podkręciłem go tak do 4 tysięcy, i cały czas trzęsło, więc dałem mu spokój. Później spróbowałem jeszcze raz w innym miejscu na drodze, i było to samo. Więc pytanie do obytych z tematem - co to może być, bo mimo, że nie kręcę auta do takich wartości tym bardziej na dwójce, to jednak nie jest to normalne, i trochę mnie niepokoi, czy przypadkiem coś tam się nie rozlatuje (albo czy już się nie rozleciało przez tą moją próbę).

Pozdrawiam

Paweł

kamil666
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamil
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.8 FSI 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: kamil666 » 23 wrz 2013, 16:17

Telepanie "budą" może pochodzić od przegubów wewnętrznych.

Awatar użytkownika
Audi A6 Warsztat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Zbigniew
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Audi A6 Warsztat » 23 wrz 2013, 16:18

Powodów wibracji może być wiele, dwumas, sprzęgło, przeguby, półosie, poduszki silnika i skrzyni a na koniec jeszcze jakiś problem wyłącznie z silnikiem, trzeba by kogoś mądrego coby zrobił logi i zobaczył czy wszystko w porządku.
Warsztat, naprawy Audi A6.

sebeksebast
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: sebeksebast » 23 wrz 2013, 17:53

Jeśli drgania są tylko przy przyspieszaniu to najczęściej powodem tego są zużyte przeguby półosi albo uszkodzone łożysko podporowe. Jeśli na niskich obrotach nie ma wibracji, a są tylko na wyższych, to prawdopodobnie poduszki silnika albo koło dwumasowe.

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 23 wrz 2013, 21:41

Powodów wibracji może być wiele, dwumas, sprzęgło, przeguby, półosie, poduszki silnika i skrzyni a na koniec jeszcze jakiś problem wyłącznie z silnikiem, trzeba by kogoś mądrego coby zrobił logi i zobaczył czy wszystko w porządku.
Do kompletu bym dołożył wtryski...

Andrzej Doc admin

Post autor: Andrzej Doc admin » 23 wrz 2013, 22:17

Nie masz quattro więc przedni napęd... sprawdził bym jeszcze amortyzatory z przodu. Jak nie trzymają również może wpadać w wibracje przy gwałtownym przyspieszeniu.

Sta6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Sta6 » 25 wrz 2013, 15:43

Telepanie budą może też wskazywać na dwumasę...

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl