Objawy
1.Zacinanie na ciepłym ( Już rok temu coś się pokazywało aczkolwiek teraz jest to nagminne)
2.Delikatny wzrost poziomu oliwy
3.Od czasu do czasu nie zawsze po np. godzinnym postoju (zakupy,lekarz,bank) autko po ponownym odpaleniu zaczyna dość mocno kopcić ale tylko na postoju i na biało.
4.Poranne odpalanie jest bez problemowe aczkolwiek mocno śmierdzi ropą/spalinami sami wiecie czasem jak deasel odpali

5.Żadnych drgań czy wahań obrotów brak , mocy również nie brakuje .
6.Często po dłuższych trasach gdy wysiądę z auta ale nie zgaszę to śmierdzi spalinami. (brak DPF)
VCDS pokazuję całkiem niezłe korekcje czasu na 4 wtryskach. miedzy 0 a +4/6 do 10ms , a pozostałe dwa wtryski maja już lekkie minusy tj. -10 i - 6 ( w pierwszych pozycjach nie wiem co oznaczaja pozostałe dwie pozycje w grupach od 72-77)
I ostatnia sprawy od kilku dni zaczęło coś CYKAĆ zlokalizowałem iż cykanie dochodzi z 3 wtrysku od lewej strony..( wg. VCDS ma on najgorsza korekcje -10 ) jeżeli dobrze licze
stojąć przodem do maski
3 (74)------ (77) 6
2 (73)------- (76) 5
1 (72)-------(75) 4
Oczywiście zdaje sobie sprawę ze pomiary vcds nie są wiarygodną metodą ale zawsze chyba coś mogą podpowiedzieć iż coś się z wtryskiem dzieje ...
Co może być przyczyną tego cykania ? jedni mówią ze podkładka pod wtryskiem a drudzy ze cyka bo leje...
Co do samych objawów już wiadomo że czas na wtryski tylko teraz co robić...
1.Wymienić te 2 które vcds pokazuje ujemne korekcje.
2.Wyciągnąć wszystko na stół i sprawdzić na stole (koszt 600zl... 100zl/sztuka)
3.Odżałować i wydać 6,000 na komplet... tylko czy warto biorąc pod uwagę fakt , że mam również problem z rozrządem który nie uspokoił się po wymianie napinaczy więc i tu trzeba liczyć z 5,000zl.. czyli prawie 11-12k. Ostatnio przeglądałem silniki i za 6-7 k można kupić gołe ASB...
Doradźcie coś koledzy w tej sprawie co robić....