Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ BLB 2.0 140 KM] Ciśnienie oleju przy rozruchu w zimne dni

Silniki wysokoprężne
wojciech007
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Wojtek
Rocznik: 2015
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0 TDI 136KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

[ BLB 2.0 140 KM] Ciśnienie oleju przy rozruchu w zimne dni

Post autor: wojciech007 » 08 sty 2018, 02:33

Witam.
Mam u siebie taki problem. Gy jest zimno na podwórku (<~5st.) i samochód postoi trochę dłużej (załóżmy od 10h w górę) to po 2-3sekundach od uruchomienia silnika wyskakuje kontrolka od ciśnienia oleju. Gaszę, odpalam i już OK. Tak się dzieje 9/10 uruchomień silnika.
Problem występował już zeszłej zimy. Wtedy wymieniany był olej na inny, została założona druga głowica z wałkami, ale nic to nie dało. Od wiosny do zimy nic się nie dzieje.
Po konsultacjach z mechanikiem ten stwierdził, że jak na ciepłym oleju jest wszystko dobrze, to nie warto mierzyć ciśnienia rano, bo na pewno będzie większe niż na rozgrzanym motorze. Procedura pomiaru mówi o sprawdzaniu na rozgrzanym silniku i dla niego podaje parametry.
W silniku jest założona pompa od 1,9, olej Motul X-Clean FE wymieniony 2kkm temu.
Czy jest ciśnienie? Tego nie wiem. Wiem natomiast, że silnik pracuje rano głośniej, być może taka natura TDI, ciężko powiedzieć.
W czym może być problem? Czujnik, pompa? Jak to sprawdzić?
Wiem, że warto dokonać pomiaru ciśnienia, ale jakoś to do mnie nie przemawia. Na ciepłym, zimnym?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja