Witam mam do was pytanie, mianowicie ostatnio zauważyłem, że czasami silnik zaczyna "wpadać" w drgania na chwilę i ustępują i co jakiś czas ponownie, czasem podczas dojazdu np do skrzyżowania wrzucając na luz takowe drgania też się pojawiają, ale jest to nieregularne i o ile zauważyłem jest to tylko na zimnym silniku (ale muszę jeszcze to potwierdzić). Ogólnie zakupiłem niedawno autko od osoby prywatnej, gość twierdzi że pompa oleju była poprawiana na koła zębate, w przyszłym tygodniu odstawiam auto do mechanika żeby wymienić rozrząd i oleje więc przy okazji sprawdzi mi czy faktycznie pompa została wymieniona/przerobiona, gdzieś na forum chyba właśnie a6klub.pl czytałem, że ktoś miał jakieś problemy z wibracjami po wymianie pompy ponieważ nie zostało coś tam ustawione odpowiedni (nie mogę sobie przypomnieć o co chodziło) jakiś odważnik
Ogólnie z opisu użytkownika Piero
https://a6klub.pl/viewtopic.php?t=28061 a dokładniej z fragmentu o objawach
Główne objawy, które świadczą, że dzieje się coś złego:
- głośna praca silnika
- metaliczny odgłos szurania pod maską, głównie podczas odpalania i zaraz po odpaleniu
- wyraźne drganie silnika i całego samochodu podczas postoju na biegu jałowym
Dodatkowo:
- zbyt mocno spadające obroty przy dohamowaniu na luzie z większej prędkości
- "podrygiwanie" co jakiś czas samochodu gdy stoi na biegu jałowym
- szarpanie auta podczas przyspieszania w zakresie obrotów 1800 - 2100 obr/min
(ale o tym później)
u mnie zauważyłem tylko te "podrygiwania" od czasu do czasu.
żadnych drgań silnika i całego auta podczas postoju, żadych metalicznych odgłosów a auto nie szarpie podczas przyspieszania. Czy ktoś miał albo słyszał o podobnych objawach

szukałem w internecie i nie mogę znaleźć podobnych objawów do mnie.