Witam mam problem z moją audi a6c6 2.7 skrzynia multitronic. Kupiłem ją niedawno i było słyszalne buczenie przy prędkości powyżej 50 km które się nasila wraz z prędkością. Moja pierwsza myśl łożysko, huczało po lewej stronie przy skrętach w prawo cichło więc je wymieniłem niestety bez rezultatu. Po kilku dniach skrzynia weszła mi w tryb awaryjny PRND mrugalo cało czas. Po podłączeniu komputera ukazał takie błędy i teraz pytaniem. Co to może być? Od czego zacząć, sterownik? Auto i skrzynia chodzą bez zarzutu płynnie zmienia biegi nie straciło mocy. Rusza normlanie.
Błędy:Skrzynia biegów | Multitronic 01J
P1818
Zawór regulacji cisnienia 2; usterka elektryczna
P1743
Monitorowanie poślizgu sprzęgła; zbyt wysoka wartość
sygnału
P1818
P1743
sygnału
P1818
P1743
sygnału
Błędy Audi A6 C6 2.7TDI
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mikołaj
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI BPP 180KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Multitronic
- Paliwo: Diesel
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomek
- Rocznik: 2003
- Moje auto: S6 C6
- Nadwozie: Hatchback
- Silnik: 3.0 TDI 233KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Automat
- Kontakt:
Re: Błędy Audi A6 C6 2.7TDI
Chyba w złym dziale piszesz, ale to nie moja sprawa.
1818
Ten błąd dotyczy zaworu odpowiedzialnego za regulację ciśnienia w skrzyni biegów. Usterka elektryczna może oznaczać problem z samym zaworem, przewodami, bądź ze sterownikiem skrzyni biegów.
P1743
Może być to związane z uszkodzeniem tarczy sprzęgła lub problemem z ciśnieniem w układzie hydraulicznym.
Co można zrobić:
Jeśli olej jest zbyt niski lub zanieczyszczony, może powodować problemy z ciśnieniem i poślizgi sprzęgła.
Sprawdź stan elektryczny zaworu P1818. Może być konieczna wymiana solenoidu regulacji ciśnienia.
Jeśli problem nie leży w zaworach, warto sprawdzić, czy sterownik skrzyni nie jest uszkodzony. Czasami problem może być związany z korozją w złączach.
Jeśli problem z poślizgiem utrzymuje się, może być konieczne sprawdzenie i ewentualna naprawa elementów sprzęgła.
Tak to widzę, ale mam wadę wzroku więc mogę słabo widzieć.
1818
Ten błąd dotyczy zaworu odpowiedzialnego za regulację ciśnienia w skrzyni biegów. Usterka elektryczna może oznaczać problem z samym zaworem, przewodami, bądź ze sterownikiem skrzyni biegów.
P1743
Może być to związane z uszkodzeniem tarczy sprzęgła lub problemem z ciśnieniem w układzie hydraulicznym.
Co można zrobić:
Jeśli olej jest zbyt niski lub zanieczyszczony, może powodować problemy z ciśnieniem i poślizgi sprzęgła.
Sprawdź stan elektryczny zaworu P1818. Może być konieczna wymiana solenoidu regulacji ciśnienia.
Jeśli problem nie leży w zaworach, warto sprawdzić, czy sterownik skrzyni nie jest uszkodzony. Czasami problem może być związany z korozją w złączach.
Jeśli problem z poślizgiem utrzymuje się, może być konieczne sprawdzenie i ewentualna naprawa elementów sprzęgła.
Tak to widzę, ale mam wadę wzroku więc mogę słabo widzieć.
- Doc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Re: Błędy Audi A6 C6 2.7TDI
tomato99,Kapsel57393, chyba w złym dziale piszesz, ale to nie moja sprawa (...)

Kapsel57393, temat przeniesiony.
2007-12-08, Doc / Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Audi A6 / A7 w Polsce. Kontakt z redakcją.