Witam wszystkich
Mam błąd sondy lambda o zbyt bogatej mieszance. 008598 P2196
Żeby wykluczyć egr zrobiłem test vcdsem egra na włączonym zapłonie.
Egr pracuje w zakresie 18 do 80% w teście.
Przepływomierz. Mierzy dobrze ponad 1200 przy przyspieszeniu
Więc zostaje sondę wymienic?
Czy może sprawdzić wtyczkę od sondy?
Jest jeszcze błąd 3 świecy ale to nie ma wpływu?
Dodam że autko chodzi idealnie. Wtryski w dobrej kondycji. Sprawdzane.
Wczoraj zrobiłem trasę ponad 300km i spalanie 6.4 do 6.8 prędkość do 140km/H
Więc chyba jest dobrze.
Silnik to 2.7 190kucy Cana
[ INNY] Błąd lambdy w 2.7 TDI CANA
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Silnik CANA ma tylko jedną sondę lambda, więc nie ma problemu z jej lokalizacją. Jej numery to 059 906 262 H lub 1K0 998 262 AD (zestaw naprawczy). W ASO dostępny jest tylko ten zestaw w cenie ok. 990 zł. Możesz kupić ten odpowiednik, np. Bosch lub spróbować używki, które na allegro są poniżej 100 zł.
Wiem że jest jedna. Dostęp łatwy. Odkrecasz zbiorniczek wyrownawczy i dostęp prosty. Tylko chodzi mi o faktyczne zdiagnozowanie czy to sonda lub coś innego powoduje ten błąd.
[ Dodano: 2018-01-22, 18:07 ]
Proszę powiedzcie mi jak zrobić test Basic seting vcdsem sondy lambda W czasie jazdy. Chcę wykluczyć egr lub sondę.
Czy błąd za bogatej mieszanki może oznaczać uszkodzenie sondy
Błędów Egr nie ma w sterowniku.
[ Dodano: 2018-01-23, 15:51 ]
Po sprawdzeniu dokładnym na VCDSIE błąd lambdy o wysokiej mieszance występuje tylko przy aktywności 40% do 41.8%. Tak jak by sonda dalej nie zmierzyła. Czy to świadczy o tym że sonda do wymiany?
[ Dodano: 2018-01-22, 18:07 ]
Proszę powiedzcie mi jak zrobić test Basic seting vcdsem sondy lambda W czasie jazdy. Chcę wykluczyć egr lub sondę.
Czy błąd za bogatej mieszanki może oznaczać uszkodzenie sondy
Błędów Egr nie ma w sterowniku.
[ Dodano: 2018-01-23, 15:51 ]
Po sprawdzeniu dokładnym na VCDSIE błąd lambdy o wysokiej mieszance występuje tylko przy aktywności 40% do 41.8%. Tak jak by sonda dalej nie zmierzyła. Czy to świadczy o tym że sonda do wymiany?
Artur
Zadnych negatywnych objaów nie miałem. Samochód normalnie jezdził i przyszpieszał. Był tylko blad sondy w VCDS.
A diagnozowałem sam. Czytałem fora itp.
Wiele osób mówiło ze jakosc ON ma wpływ. Jeszcze inni mówili ze EGr i DPF. Ale zadnych błedów innych nie było, wiec zdecydowałem sie na wymiane Sondy + 1 spalonej swiecy przy okazji.
A diagnozowałem sam. Czytałem fora itp.
Wiele osób mówiło ze jakosc ON ma wpływ. Jeszcze inni mówili ze EGr i DPF. Ale zadnych błedów innych nie było, wiec zdecydowałem sie na wymiane Sondy + 1 spalonej swiecy przy okazji.
Artur