Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

A6 C6 3.0 Tdi kolektor ssący i zapalający się Check Engine

Silniki wysokoprężne
patryk_0
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

A6 C6 3.0 Tdi kolektor ssący i zapalający się Check Engine

Post autor: patryk_0 » 12 lut 2011, 22:54

Koledzy,

temat może nie do końca odzwierciedla problem jaki mam z moją C6, mianowicie, zaczęło się w sumie zaraz po zakupie
auta. Zapalił się check engine, wiec pojechałem do znajomego warsztatu zęby sprawdzić na VAGu co to może być, okazało się ze nie działają klapy lewego kolektora. Panowie pogrzebali przez cały dzień przy tym moim aucie, podobno poprawili jakieś cięgno bo gdzieś tam się zerwało i było przez najbliższe 1,500 km wszystko ok, aż do dziś jak pojeździłem trochę agresywniej (zresztą pierwszym razem tez się to stało po agresywnej jeździe). Co ciekawe za każdym razem towarzyszy temu awaria prawego ksenonu po prostu gaśnie, jednak po ponownym uruchomieniu samochodu ksenon świeci jednak check engine się pali cały czas. Dzis bylo jeszcze inaczej bo zgasł ksenon a do tego zapaliła sie pomarańczowa lampka zawieszenia i auto opuściło sie do maximum a an sterowniku na MMi wszystkie parametry ustawienia poziomu zawieszenia (komfort, dynamik wysoko i automat) byly jakby wygaszone i nie można było zmienić ustawienia. Ale po wyłączeniu auta wszystko wróciło do nowy, samochód sie podniósł a ksenon zaczął świecić, został tylko check engine i czuje ze to znowu te klapy ;/ Samochód jeżdzi prawie normalnie tzn wydaje mis ie ze trochę słabsze przyspieszenie i na pewno większe spalanie.
Koledzy jak ktoś ma jakiś pomysł co to może byc to będę naprawdę wdzięczny bo już mnie szlag trafia, dopierdo co kopiłem auto zamiast się nim cieszyć to mam same problemy i nerwy,.

przepraszam za charakter języka jakim opisuje moje problemy, ale jestem laikiem jeżeli chodzi o kwestie zwiazane szeroko pojęta mechanika pojazdową.

Licze na wasza pomoc, z gory dzięki!

PS. dodam ze auto ma 110k km przebiegu.
Ostatnio zmieniony 13 lut 2011, 13:21 przez patryk_0, łącznie zmieniany 1 raz.

patryk_0
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: patryk_0 » 13 lut 2011, 12:55

Adminie,

przywitałem się przecież :)

przywitaj-sie-z-nami-vt8516,6900.htm
ostatni wpis na tej str

Awatar użytkownika
azet
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Olek
Rocznik: 1994
Moje auto: A6 C4
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0 136KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: azet » 13 lut 2011, 15:03

Problem z klapami jest powszechnie znany.
Można się go pozbyć na 2 sposoby:
1 - tak jak zrobił to Twój mechanik, że po 1500km znów jest problem, i będzie się powtarzał ciągle póki nie zrobi się tego jak należy (a da się)
2 - wymienić klapy na nowe, ale koszty są spore - 1600zł / strona, a najczęściej wkrótce po awarii jednej strony psuje się druga

Proponuję zapoznać się z TYM wątkiem, jest tam opisany problem i jak można się go pozbyć.

Co do innych "skutków ubocznych" pojawiających się przy awarii klap, to jeszcze się z tym nie spotkałem. Wskazuje to na jakiś problem z elektryką.
Czy znasz historie auta, przez kogo było użytkowane, w jakiej części Polski/Europy ?
Czy przypadkiem nie jest popowodziowe albo powypadkowe ?
Original Audi A6 Werbung.
Wir behandeln alle 2.0 TDI, 3.0 TDI und andere Krankheiten.
Pełna oferta dla klubowiczów Audi A6

sebix
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

kolektor

Post autor: sebix » 25 lut 2015, 14:02

Solidne kolektory, przetestowane, sprawne mają na stronie www.kolektoryssace.pl . Firma już na rynku jest parę lat, bo ja u nich regenerację to zamawiałem dobre dwa lata temu. Miła obsługa, sprawny kontakt.

jaro21
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jaro21 » 03 mar 2016, 19:35

WITAM JESTEM NA FORUM PIERWSZY RAS O KOLEKTORZE WIEM TROHĘ NAPRAWIAŁEM GO DWA RAZY TERAS BĘDEM BLOKOWAŁ SILNICZKI KOLEKTORA SĄCEGO MORZE KTOŚ BLOKOWAŁ PROSZE O POSTY .WIEM DURZO PROBLEMAH AUDI A6 C6 I POTRAFIE NAPRAWIĆ DURZO ELEMĘTUW :)

[ Dodano: 2016-03-03, 19:35 ]
WITAICIE JAK KTOŚ WAM TAKIE BZDURY MUWI RZE ZA 1600 NAPRAWA KOLEKTORA TO NIEH SIĘ PUKNIE W - ; TRUDNIEI NAPRAWIĆ ZABAWKĘ DZIECKU NISZ KOLEKTOR SĄCY W AUDI A6 C6 . <okok>

Sambi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

kolektory

Post autor: Sambi » 03 mar 2016, 20:22

Co za gość to pisał, chyba uchodźca jakiś. Kolektory można za grosze zrobić, było o tym na forum tylko trzeba poczytać trochę. Wystarczy osie klap na metalowych łożyskach osadzić. Cena jednego łożyska około 2 złote. Trzeba 4 sztuki.:)
Ostatnio zmieniony 03 mar 2016, 22:07 przez Sambi, łącznie zmieniany 1 raz.

remont5
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Przemysław
Rocznik: 2012
Nadwozie: Avant
Silnik: 4.2 360KM
Napęd: FWD
Skrzynia: DSG
Paliwo: Diesel

Post autor: remont5 » 03 mar 2016, 21:41

ale kotlet...
Ochrona komponentu online, także zdalnie.
POLSKIE Menu, lektor i mapy w MMI 2G / 3G Basic, High, Plus / Concert / RMC / MIB2 / Mh2p + konwersja USA na EU, AndroidAuto - Carplay
Naprawa jednostek MMI 3G zielony\czerwony ekran oraz bez reakcji, naprawa BOOTLOADER 2G HIGH

tomek1966
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Re: kolektory

Post autor: tomek1966 » 26 sty 2017, 21:52

[quote="Sambi"]Co za gość to pisał, chyba uchodźca jakiś. Kolektory można za grosze zrobić, było o tym na forum tylko trzeba poczytać trochę. Wystarczy osie klap na metalowych łożyskach osadzić. Cena j :> ednego łożyska około 2 złote. Trzeba 4 sztuki.:)[/quote] :> :>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja