(A6 C6 2.0 TDI 140KM) Olej 5W30?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Bartek
- Rocznik: 2013
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CNHA 190KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
(A6 C6 2.0 TDI 140KM) Olej 5W30?
Witam, niedawno kupiłem A6, która potrzebuje już chyba serwisu. Jest to auto z silnikiem 2.0 TDI 140KM z 2008 roku z przebiegiem prawie 250 000km tak więc nie małym. Poprzedni właściciel powiedział mi, że używał oleju Castrol Edge 5W30 pełny syntetyk. I o ten olej mam właśnie pytanie, czy jest to olej odpowiedni do mojego auta, czy może jednak powinienem coś zmienić?
Z góry dzięki za pomoc.
Z góry dzięki za pomoc.
- radzik81
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Radek
- Rocznik: 2007
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 3.0 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
Moja audiczka smiga caly czas na castrolu 5w30 Edge i ani grama oleju nie bierze .Jezeli uzywasz olej zgodnie z norma i z pewnego zrudla to niema sie o co martwic.Ja tez widzialem silniki po castrolu,mobilu i nawet motulu co potrafi sie zrobic jezeli nie wymieniasz na czas i oleju przystosowanego do twego silnika.Kazdy zrobi jak uwaza ja leje castrola i niezamiezam tego zmienic.
cześć, pozwólcie że przy tej okazji sie podepnę z nowymi pytaniami, ale związanymi z wymianą oleju i filtrów. Wymieniłem dziś: olej (castrol o którym dywagowaliscie (btw, taki włąsnie wybrali mi w ASO VW), filtr powietrza, filtr paliwa, filtr oleju (oczywiscie nie w ASO), po zjechaniu z warsztatu odnioslem wrazenie jakby silnik mi troche inaczej pracowal, po dłuższym wsłuchaniu się może mniej jak diesel a bardziej jak benzyna?? może bardziej jak wersja V6? dodam ze mam A6C6 (BRF) 2.0 TDI 100KW, możliwe ze filtr paliwa i powietrza wymienione dzis zostały pierwszy raz po około 30tys km jazdy. Troche się tym przejałem bo dzis wieczor jade w trase 400 km....
...a moze to po prostu u mnie coś z blednikiem i przesadzam :P
...a moze to po prostu u mnie coś z blednikiem i przesadzam :P
- radzik81
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Radek
- Rocznik: 2007
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 3.0 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
Moze poprostu dawno nie byl olej wymieniany ,moze wczesniej innego oleju uzywales?Po serwisie silnik zawsze bedzie ciszej pracowal a filtr paliwa wedlug ksiazki serwisowej to chyba audi zaleca co 40tys.
[ Dodano: 2013-07-30, 16:41 ]
Ja wymieniam wszystkie filtry i olej co 10 tys km ale to tylko moja wlasna wola a nie jak audi zaleca co 30 tys.
[ Dodano: 2013-07-30, 16:41 ]
Ja wymieniam wszystkie filtry i olej co 10 tys km ale to tylko moja wlasna wola a nie jak audi zaleca co 30 tys.