Zakończyłem samodzielną wymianę plecionek i potwierdzić mogę na swoim przykładzie że da radę zrobić to samemu. Przed pracą martwiłem się odkręceniem katalizatorów ale nakrętki są tam aluminiowe więc odkręcają się bez problemów, mam silnik 2.4 i potrzebny jest odpowiednio łamany klucz oczkowy 13 do strony prawej i klucz 13 typu łamany/ruchomy do strony lewej. Takimi kluczami da się radę odkręcić górne nakrętki katalizatorów, warto mieć małe dłonie
Plecionki kupiłem na obejmy ale ostatecznie zespawałem nowe plecionki a obejmy zostały nie potrzebne. Nie polecam robić na obejmy bez spawania ponieważ nawet z pastą uszczelniającą łączenia nie będą 100% szczelne. Rury idą tak że nowe złącze krzywi się trochę łapiąc skos na łączeniach i nie idzie tego zrobić na pełną szczelność. Założyłem plecionki, skręciłem obejmami i następnie zdjąłem całość z katalizatorem i pierwszym tłumikiem. Dałem do pospawania a następnie zamontowałem.
Tym sposobem zaoszczędziłem 400+ względem tego co chcieli na zakładzie za wymianę dwóch plecionek. Mnie to kosztowało 300zł. ale w tej cenie wymieniłem jeszcze sobie łączniki rur które są za pierwszymi tłumikami ponieważ na starych fabrycznych było czuć małe przeloty powietrza.Cena zawiera również koszt nowych uszczelek między kolektory a katalizatory.