Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ ALG 2.8 193 KM] Zapalająca się kontrolka oleju, czerwona k

Silniki benzynowe
Awatar użytkownika
Yogi2503
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Yogi2503 » 23 kwie 2012, 17:30

zapachany smok w misce olejowej , przerabialem to w a4
Yogi

Biczu
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Biczu » 23 kwie 2012, 19:14

Właśnie ciśnienie oleju było sprawdzane w trakcie wymiany czujnika i filtra, facet stwierdził, że jest ok :) Zaproponował mi dokładnie to o czym mówisz: czyszczenie pompy jakimś 'specjalnym środkiem' ale jakoś nie jestem do koĂąca do tego przekonany :) Zastanawia mnie jeszcze jedno: w lutym czy bodajże w marcu była robiona wymianka oleju w silniku, po jakimś czasie zaczęły się problemy z ową kontrolką. Być może to kwestia oleju słabej jakości? :>

Awatar użytkownika
Yogi2503
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Yogi2503 » 23 kwie 2012, 23:26

Biczu pisze:Właśnie ciśnienie oleju było sprawdzane w trakcie wymiany czujnika i filtra, facet stwierdził, że jest ok :) Zaproponował mi dokładnie to o czym mówisz: czyszczenie pompy jakimś 'specjalnym środkiem' ale jakoś nie jestem do koĂąca do tego przekonany :) Zastanawia mnie jeszcze jedno: w lutym czy bodajże w marcu była robiona wymianka oleju w silniku, po jakimś czasie zaczęły się problemy z ową kontrolką. Być może to kwestia oleju słabej jakości? :>

Kolego nie ma co czekac radze zdjac miske olejowa bo pewnie masz tam bloto i tyle:)) zalac nowym olejem i cieszyc sie z jazdy chyba ze chcesz sobie rozwalic sinik:)
Ja zawsze leje Castrola, ale slyszalem opinie ze castrol lubi tak zapychac wlasnie :(
Ja w sumie o Cstrolu nie powiem zlego slowa :) POzdro
Yogi

Biczu
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Biczu » 24 kwie 2012, 15:36

Ja mam zalany teraz Mobila i chyba właśnie zastosuje się do Twoich sugestii i zajrze do pompy :) mam nadzieje, że to zlikwiduje moje problemy ;p

Awatar użytkownika
Yogi2503
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Yogi2503 » 24 kwie 2012, 20:55

Biczu pisze:Ja mam zalany teraz Mobila i chyba właśnie zastosuje się do Twoich sugestii i zajrze do pompy :) mam nadzieje, że to zlikwiduje moje problemy ;p
u mnie w a4 pomoglo tez sie stresowalem , a wyszloi na to ze godzinka roboty no moze 2 i furka smigala jak dzika szkoda ze sprzedalem bo byla w stanie idealnym a z ASN mam same problemy :(
Yogi

Biczu
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Biczu » 14 maja 2012, 09:56

Witam ponownie wszystkich :) Odświeżam temat, gdyż nadal mam problem z Audicą... :/ Wymieniona kontrolka oleju, filtr, niedawno wymieniony olej w silniku ale absolutnie nie widać żadnej zmiany. Koszta mi się zwiększają a problem jaki był taki i jest po dziś dzieĂą :/ Macie jakiś pomysł? Może pompa olejowa?

Blade-Karol

Post autor: Blade-Karol » 14 maja 2012, 12:06

Hej,

Czy po zdjęciu miski (tej dolnej) od razu będzie dostęp do tego smoka? Jak go czyścić?

W ostatnich 3 tyg ze 2 razy zapaliła mi się pomaraĂączowa kontrolka minimum oleju mimo ze na bagnecie była połowa więc wolę dmuchać na zimne <luzik> A jakieś 4 tyg temu wymieniłem olej i filtr na nowy...

Jak coś tutaj jest schemat miski u mnie: http://demo.saleepc.ru/audi/parts/1373/1/1081782

Awatar użytkownika
Yogi2503
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Yogi2503 » 14 maja 2012, 13:09

Biczu pisze:Witam ponownie wszystkich :) Odświeżam temat, gdyż nadal mam problem z Audicą... :/ Wymieniona kontrolka oleju, filtr, niedawno wymieniony olej w silniku ale absolutnie nie widać żadnej zmiany. Koszta mi się zwiększają a problem jaki był taki i jest po dziś dzieĂą :/ Macie jakiś pomysł? Może pompa olejowa?

Kolego a smok olejowy czysciles ?? Bo pewnie jes zapchany
Yogi

Biczu
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Biczu » 15 maja 2012, 00:43

Smog czyszczony ale to również nie pomogło :/

Blade-Karol

Post autor: Blade-Karol » 15 maja 2012, 09:59

Może mi ktoś powiedzieć jak jest z tym smokiem? Jest do niego dojście pod zdjęciu miski czy trzeba coś więcej ogarniać? Jakieś uszczelki poza tą od miski?

Biczu
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Biczu » 18 maja 2012, 00:48

Witam ponownie. Zdecydowałem się na wymianę pompy olejowej w Lalce :) Problem w tym, że szukając pompy na allegro można znaleźć tylko takie "marki" jak: hans pries, maxgear, mile. Czyli jak dla mnie Noname ;) Co o nich myślicie? Chciałem coś "oryginalnego" ale nic nie mogę znaleźć :/

diabeelek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Filip
Rocznik: 2000
Moje auto: Allroad C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI BFC 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Post autor: diabeelek » 25 mar 2016, 20:51

A ja mam pytanko, jadąc autostradą 150-170km/h nic nie migało ale jak zjeżdżałem na parking i przyhamowałem do 70km/h zaczęła mi mrugać kontrolka oleju i piszczeć.
Wyłączyłem silnik, sprawdziłem stan oleju i wszystko w porządku. Włączyłem silnik i problem nie powrócił.
Pamiętam, że kiedyś też tak miałem i po wymianie oleju problem nie wrócił aż do dzisiaj. W sumie zbliża mi sie wymiana oleju i nie wiem czy to spowodowane jest już zużytym olejem czy coś się dzieje z autem.
PS.
Przy jeździe powyżej 150km/h i podjeździe np. pod bramki autostradowe silnik na biegu jałowym przez chwilę chodzi głośniej...
Oleju nie ubywa i jest czysty.

tusiek21
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tusiek21 » 27 mar 2016, 23:22

Przerabialem podobny temat w zeszlym roku ktory rozwiazalem po 3 miesiacach, wymian szukania i eliminowania, kontrolka oleju zaswiecala mi sie w momecie obciazenia silnika np. podjazd pod wieksza gore, jak rowniez przy dluzszej jezdzie, zaczolem od najprostszych wymian czyli czujnik oleju, brak poprawy, wymiana oleju i czyszczenie smoka i calej misy, pomoglo na 1000km, w kolejce czekala mnie wymiana pompy, z ktora zwlekalem, pan "kaziu" polski mechanik zijagnozowal ze pompa ladnie cisnie, ze ona napewno nie... ile mnie to nerwow kosztowalo, stalem juz na granicy sprzedazy auta z tego powodu, gdy czystym przypadkiem odkrylem winowajce, ODMA! kiedys wracajac do domu zajechalem pod sklep i nie gaszac auta wdalem sie w dyskusje ze znajomym autofanem, chcial zerknac sobie pod maske i tak rozmawiajac odkrecilem nie wiem czemu przy odpalonym silniku korek oleju, byl zassany oO, jeszcze 2 tygodnie wczesniej sprawdzalem czy silnik odprowadza gazy i bylo wszystko ok, nie dmuchalo nie zasysalo... mysle jak to mozliwe, z pol roku wczesniej wymienialem kompletna odme wraz z ezaktorem... to juz wiem skad kontrolka oleju... suma wszystkiego ponowna wymiana ezaktora i odmy jak reka odjol przejechalem od tego czasu ponad 5tys km w roznych warunkach, juz zapomnialem jak ta kontrolka wyglada ;). wiec proponuje kontrole lub wymiane jezeli dawno tego nie robiliscie odmy i ezaktora.. niby prosta rzecz a tak wiele nerwow...

diabeelek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Filip
Rocznik: 2000
Moje auto: Allroad C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI BFC 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Post autor: diabeelek » 29 mar 2016, 11:16

A powiedz mi czy z czyszczeniem smoka jest dużo roboty?

tusiek21
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tusiek21 » 30 mar 2016, 00:28

Nie jest źle, jeżeli ma sie dobre dojście (kanał, podnosnik), trzeba zrzucic miske i przy pompie jest smok, dobrze go wyczysc, mise rownież, sa do tego specyfiki czyszczące. Ja pozniej plukanke robilem, ponowne czyszczenie i dopiero nowy filtr i olej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja