witam
od kilku tygodni borykam się z ''zapachowym'' problemem, a mianowicie w aucie jak również na zewnątrz od czasu do czasu odczuwalnay jest zapach oleju. dodadam tylko że nie jest to zawsze.
Udałem się z tym problemem do miejscowego mechanika ,ale nie znalazł żadnego wycieku z silnika (stwierdził że jest suchy) Jedyne co zauwazył to niewielka plamka na rurze wydechowej a dokładniej mówiąc w okolicach złącza elastycznego. Pytanie skąd ta plama oleju skoro nie widać wycieków?
dodam również że problem pojawił się po serwisie. Myslalem że może to mechanik rozlał troche oelju przy wlewaniu i dlatego czuć olej ale do tego czasu powinno się wszystko wypalić i powinno byc ok.
Filtr oleju sprawdzony dwa razy wszystko szczelne.
Czy jest mozliwość że spod korka jakoś olej ucieka i skrapla się delikatnie na rurę?
Dodam również że oleju co dziwne z silnika nie ubywa.
[ BDV 2.4 170 KM] zapach oleju, widoczny ślad na wydechu.
Sprawdź dokładnie połączenie odmy. Czy przewody są drożne i niepopękane.
U mnie też czuć było olej. Wymieniłem uszczelkę pod pokrywą, ale pocił się nadal i dalej śmierdziało, później okazało się że jest pęknięta rurka łącząca blok silnika z łącznikiem rury od filtra i przepustnicy. Po załataniu (nowa jest dopiero zamówiona) silnik prawie się nie poci i nie czuć olejem. Dodatkowo wymieniłem też ezektor, ale to już po tym jak przestało śmierdzieć. Okazało się że też był częściowo zapchany, tzn prawie nie przepuszczał powietrza w tej cieĂąszej rurce.
Cała operacja (wymiana ezektora+rurka od odmy - ta przy bloku) to koszt 250zł plus poświęcony czas.
Kracy
U mnie też czuć było olej. Wymieniłem uszczelkę pod pokrywą, ale pocił się nadal i dalej śmierdziało, później okazało się że jest pęknięta rurka łącząca blok silnika z łącznikiem rury od filtra i przepustnicy. Po załataniu (nowa jest dopiero zamówiona) silnik prawie się nie poci i nie czuć olejem. Dodatkowo wymieniłem też ezektor, ale to już po tym jak przestało śmierdzieć. Okazało się że też był częściowo zapchany, tzn prawie nie przepuszczał powietrza w tej cieĂąszej rurce.
Cała operacja (wymiana ezektora+rurka od odmy - ta przy bloku) to koszt 250zł plus poświęcony czas.
Kracy