no takich cudow to ja jeszcze nie slyszalem na tym swiecie bardzo w to watpie zeby latalo po wszystkich tlokach szybkosc zamykania zaworow jest tak duza ze wrecz to jest nie mozliwe , mnie tez kiedys pekl pasek rozrzadu i 2 tloki wsypaly sie do miski silnik do wymiany .manjak pisze:Witam wszystkich posiadaczy audi, pracuję w tym zawodzie już sporo lat (16 lat) i nie wiem czy wiecie ale jak się dostanie jakies obce ciało na tłok wystaczy jakiś mały fragment metalu to jest w stanie się przemieszczać i z jednego tłoku na drugi więc równie dobrze może uszkodzić wszystkie zawory
Przyczyny moga byc rozne : wadliwy pasek chodz moze byc nowy , zadra na rolkach ktora sama spowoduje rozerwanie paska , zly napinacz nie wiem jaki jest w audi ale sa ich rozne rodzaje gazowe , mechaniczne itp , rolka rozrzadu moze sie nie krecic zbyt mocno dokrecona sruba, krzywe rolki spowoduje ze pasek bedzie sie zsuwac ze swojej lini pracy i jeszcze oslona ktora moze byc zle zalozona i moze sie obcierac o pasek . wszystko to wiem z zycia bo akurat wczesniej mialem hyundaia sonate 2.0 i to jest dopiero mega wadliwy silnik na punkcie rozrzadu mialem takie pekniecia 2 hehe .
piszesz kolego jaka moze byc przyczyna zerwania koncowki zaworu a wiec prosze ciebie bardzo spotkal sie on z tlokiem