Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 c5 1.8T AEB 150 KM] Zablokowany silnik

Silniki benzynowe
Awatar użytkownika
Arrni
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Arni
Rocznik: 2007
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI 163KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Arrni » 05 paź 2010, 08:58

manjak pisze:Witam wszystkich posiadaczy audi, pracuję w tym zawodzie już sporo lat (16 lat) i nie wiem czy wiecie ale jak się dostanie jakies obce ciało na tłok wystaczy jakiś mały fragment metalu to jest w stanie się przemieszczać i z jednego tłoku na drugi więc równie dobrze może uszkodzić wszystkie zawory
no takich cudow to ja jeszcze nie slyszalem na tym swiecie bardzo w to watpie zeby latalo po wszystkich tlokach szybkosc zamykania zaworow jest tak duza ze wrecz to jest nie mozliwe , mnie tez kiedys pekl pasek rozrzadu i 2 tloki wsypaly sie do miski silnik do wymiany .

Przyczyny moga byc rozne : wadliwy pasek chodz moze byc nowy , zadra na rolkach ktora sama spowoduje rozerwanie paska , zly napinacz nie wiem jaki jest w audi ale sa ich rozne rodzaje gazowe , mechaniczne itp , rolka rozrzadu moze sie nie krecic zbyt mocno dokrecona sruba, krzywe rolki spowoduje ze pasek bedzie sie zsuwac ze swojej lini pracy i jeszcze oslona ktora moze byc zle zalozona i moze sie obcierac o pasek . wszystko to wiem z zycia bo akurat wczesniej mialem hyundaia sonate 2.0 i to jest dopiero mega wadliwy silnik na punkcie rozrzadu mialem takie pekniecia 2 hehe .

piszesz kolego jaka moze byc przyczyna zerwania koncowki zaworu a wiec prosze ciebie bardzo spotkal sie on z tlokiem :) zawor sie nie zamkna bo juz rozrzad byl zerwany wiec klawiatura byla juz niezalezna od walka korbowego a samochod nadal jechal na biegu co spowodowalo ze tlok poszedl do gory i urwal mu glowe hehe inne maja za to zapewnie popychacze powyginane chodz nie wszystkie :)

eddi83
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: eddi83 » 05 paź 2010, 18:40

napisz kolego jak sobie z tym poradziłeś, jakie koszta, i co dokładnie robiłeś... jaki śilnik i takie tam... i powodzenia życze:)

Wiesiek 87
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Wiesiek 87 » 06 paź 2010, 16:58

Zrobię zdjęcia i dołączę je.... A przy okazji to słyszałem od jednego mechanika że po 200 tysiącach powinno wymienić się zawory czy to prawda?? I odnośnie mojego problemu to także jeden mechanik powiedział że mogło upalić zawór od zbyt wysokiej temperatury ( przypomnę że w autku jest gaz) podobno tak się zdarza... Wyraźcie swoją opinię.... Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Fascynat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 1992
Moje auto: 100 C4
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.8 125KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: Fascynat » 06 paź 2010, 21:55

Podobno coś tam jest podwyszona temperatura pracy na gazie , ale wypalenie gniazda i zaworu przy takim przebiegu to chyba nawet jak na LPG wróżba troche na wyrost..

PS. chodziło CI o 200 tys na gazie czy całkowity przebieg 200 tys ? :roll:

Wiesiek 87
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Wiesiek 87 » 07 paź 2010, 22:28

Witam
Chodziło mi o całkowity przebieg. Pragnę również przypomnieć że rozrząd jest w całości!!!! I jeszcze sprawa tego że piszecie że być może śruba z roki mogła być za mocno dokręcona... ale gdy śruba jest na maxa dokręcona to rolka i tak jest luźna ( tzn. można nią kręcić ) bo ją napina napinacz hydrauliczny...

A co do kosztów Silnik + olej+ filtr+ wszelkie potrzebne uszczelki, oringi ect. wyszło mnie 2200 zł

No i obiecałem zdjęcie głowicy i tłoku
Obrazek Obrazek Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja