Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Wysoka temperatura Oleju i Wody

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
siwyzd
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Wysoka temperatura Oleju i Wody

Post autor: siwyzd » 21 maja 2016, 12:27

Witam jestem po przełożeniu silnika. Poprzedni silnik zatarł się przez wysoką temperaturę.
Nowy silnik działa ale skoki temperatury podobne jak w poprzednim silniku. Dodam że osprzęt jest z poprzedniego silnika.

Mechanik testował przez 2h na jałowym biegu i było dobrze.
Ruszyło się w trasę i temperatura skoczyła woda 110C i tem. oleju 120C oczywiście zaraz zatrzymałem samochodzik aby czasem nie powtórzyć historii z zatarciem :(.

Dodam że niby chłodnica cała gorąca wiskoza też wydaje się sprawna. Olej nowy Castrol edeg 5w40.

Szczerze nie mam pojęcia co jest nie tak :( mechanik też się głowi i czy macie jakieś pomysły co może być nie tak ?

Audi a6 2.8 2001 rok..

Gość.

Post autor: Gość. » 21 maja 2016, 12:58

siwyzd pisze: Olej nowy Castrol edeg 5w40.
jak lejesz castrola to nie masz za duzo wiedzy :) To najgorszy olej jaki istnieje.
namierz co może byc odpowiedzialne za chłodzenie w aucie i sie tym zajmij. Od termostatu,czujników aż po wentylatory i samą chłodnice która moze byc zawalona syfem. nie wiadomo co lejesz lub lał poprzednik do chłodzenia...

siwyzd
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: siwyzd » 21 maja 2016, 14:00

Hmmm no taki polecili mi w hurtowni więc wlałem mechanikiem nie jestem...

Druga sprawa podobno mam uszkodzony komputer od klimatyzacji i on nie załącza dodatkowego wiatraka.

Mam pytanie jaka temperatura oleju jest bezpieczna czy 120C to rozumiem że za wysoka ale też nie taka awaryjna ? Normalnie powinno być 90-105C ?

Gość.

Post autor: Gość. » 21 maja 2016, 14:10

Temperatura oleju zależna tez od stylu jazdy. Jak nie załacza ci dodatkowego wiatraka wcale to musisz te usterke szybko ogarnać. Polecam tez nie słuchac durniów w hurtowniach tylko poswięcić te pół godzinki na przeczytanie chocby tego forum i dopiero lać do silnika to co sie nadaje.

siwyzd
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: siwyzd » 21 maja 2016, 15:24

No już trudno zalałem tym olejem silnik i tak zostanie... Wiem że muszę temat ogarnąć bo nie widzi mi się kolejne 2 tyś wkładać w wymianę silnika :( Po prostu szukam przyczyn jakie mogą być i pomysłów co się zje...o

Jarek-LT

Post autor: Jarek-LT » 21 maja 2016, 16:04

W pierwszym poście sobie odpowiedziałeś - silnik inny , osprzęt ten sam a więc jest w nim przyczyna.
Zacznij od - termostat, pompa wody, czujniki , węże..., chłodnica wody i wiskoza.
Pompa może słabo tłoczyć ale tłoczy, chłodnica przypchana, wiskoza niedziałająca i nie zapieczona - i problem gotowy. <nerwus>

Inny forumowicz który miał ten sam problem z temperaturą.
[ Dodano: 2016-05-16, 13:21 ]
Problem rozwiązany! Wymieniony termostat, czujnik załączania wentylatora i przy okazji wuskoza. Teraz trzyma 90-92 nawet jak porządnie przycisne.

Jarosław-LT

Gość.

Post autor: Gość. » 21 maja 2016, 18:26

siwyzd pisze:No już trudno zalałem tym olejem silnik i tak zostanie..
Tak mi też jeden znajomy powiedział,ok wasza sprawa co lejecie ale nie płaczcie potem-odparłem.
Minał rok i dzis mu graja nastawniki :]

marbaj
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marek
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 163KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: marbaj » 22 maja 2016, 21:39

siwyzd pisze:Dodam że osprzęt jest z poprzedniego silnika.
Wymieniłeś goły słupek czy kompletny silnik z rozrządem, termostatem i pompą wody?
siwyzd pisze:Dodam że niby chłodnica cała gorąca wiskoza też wydaje się sprawna.
Po zagrzaniu silnika i dodaniu gazu wiskoza przyspiesz wydając charakterystyczny świst i huragan pod maską, czy ma takie same obroty jak na biegu jałowym.

Ps. Popraw temat zgodnie z regulaminem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl