Witam wszystkich zainteresowanych moim problemem, który od kilku tygodni objawia się dużym spadkiem mocy w moim Audiku podczas przyśpieszania na benzynie tak jakby uciekło z niego połowa koni

Podczas przyśpieszania auto nie może wkręcić się na obroty (przyśpiesza, zwalnia, przyśpiesza, zwalnia ...). Gdy wcisnę pedał gazu i zwolnię go do połowy auto potrafi ciągnąć po czy ponownie zaczyna szarpać. Czasami podczas przyspieszania miga kontrolka check engine (oznaka wypadania zapłonów ... jeżeli się nie mylę). Podpinając się komputerem VCDS wyrzuca wypadanie zapłonów na jednym lub wielu cylindrach lub po przejechaniu dłuższego odcinka (ok 50km) również błąd 17536 czyli uboga mieszanka. Po przeczytaniu podobnych postów wpiąłem się manometrem w listwę paliwa (pomiar robiłem na postoju):
- bieg jałowy: 3,4 - 3,5 bara
- podczas wciskania pedału gazu: wzrost do 4 barów
walcząc z problemem wymieniłem:
- filtr paliwa,
- świece,
- sondę lambda (BOSCH) tą przed katem (tutaj wymiana była akurat ok pół roku temu bo komputer wywalał błąd tej właśnie sondy, po wymianie i skasowaniu błąd nie powraca),
- filtr powietrza.
Należy dodać, że auto na gazie jedzie lepiej, a spadek mocy podczas przyśpieszania jest mniej odczuwalny.
Poniżej załączam logi dynamiczne (silnik rozgrzany do 90st., błędy skasowane, 3 bieg i gaz na max w podłogę) i proszę o analizę:
Kanały 2 i 115
Log - 2,115.jpg
Kanały 33 i 118
Logi - 33,118.jpg
MAF na biegu jałowym wskazuje 2,7 g/s więc wydaje się być ok. Uszkodzenie MAF może polegać na przekłamywaniu tylko pod obciążeniem?
Z góry dziękuję za każdą pomoc

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.