Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[2.8 193KM] wymiana układu wydechowego. i tu się zaczyna

Silniki benzynowe
kazik52945
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[2.8 193KM] wymiana układu wydechowego. i tu się zaczyna

Post autor: kazik52945 » 11 sie 2010, 17:45

Witam serdecznie wszystkich klubowiczów. Odbierając dzisiaj samochód od mechanika po wymianie klocków hamulcowych, otrzymałem bardzo przykrą wiadomość...
Układ wydechowy do wymiany.. narazie jeszcze się trzyma ale należy już nad tym pomyśleć w miarę szybko...
I teraz problem... jak się dowiedziałem od mechanika nie może nigdzie znaleźć takiego układu jaki posiadam.. a mianowicie: układ dzielony na 2 strony z 2 tłumikami po każdej stronie... twierdzi, że to tylko w serwisie taki znajdę jak mi sprowadzą. ( jak się domyślacie raczej nie ucieszyła mnie ta wiadomość i jak usłyszałem słowo SERWIS już mnie w portfelu bardzo zabolało, a tu jeszcze trochę wakacji ;) )trochę mi się to wydawało dziwne, że nie można tego znaleźć i zacząłem sam szukać... no i chyba też nie mam szczęścia do tego.
Wymienić muszę praktycznie cały układ wydechow no może bez kolektora. ale od katalizatorów z pewnością..
I teraz parę pytań do kogoś kto może pomóc..
1) gdzie to wszystko znajdę za rozsądną cenę?
2) jeżeli nie da rady znaleźć zamienników i jak już będę zmuszony kupić jakieś nowe drogie części to czy nie lepiej już zainwestować troszkę więcej i nie poprawić osiągnięć technicznych jaki i pięknego dźwięku ( )kupując coś z tunningu? Proszę o jakieś sugestie i przykładowy koszt..
Dzięki za pomoc!
Ostatnio zmieniony 14 sie 2010, 11:56 przez kazik52945, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
marek [a6]
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marek
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 ARJ 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: marek [a6] » 11 sie 2010, 21:16

witam.podaj kod silnika to posprawdzam ci co jak i gdzie .pozdro
tylko quatrro !!!

technic
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: technic » 11 sie 2010, 23:07

Mam taki sam silnik jak twój i miałem taki sam problem. Otóż nie dostaniesz nowego wydechu do tego auta ( serwis - za całość jakieś 4000 zł). Ja znalazłem używany środkowy element od samego silnika oraz końcowe tłumiki w bardzo dobrym stanie na szrocie u znajomego od silnika 4.2 S6. Mają nieco większą średnicę i poprzeczkę łącząca końcowe tłumiki, podobno nawet nieco zyskał na mocy. Proponuję szukać u złomiarzy handlujących częściami sprowadzanymi z niemiec albo na allegro. Spisz numeryt ze starego wydechu i do boju. Nie muszą być takie same byle by nie były od diesla, średnica ta sama lub większa. Powodzenia.
Regulamin: (....) Podszywanie się pod nienależne rangi jest zabronione.

kazik52945
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kazik52945 » 12 sie 2010, 00:53

Właśnie tego sie obawiałem, że będzie z tym duży problem... niestety cena 4000 zl. wykracza poza moje możliwości w tym momencie... :-?

mam jednak nadzieję, że da się to inaczej załatwić...
Kod: WAUBA34B6WN156362

Dzięki za wszelka pomoc! Słuchajcie a jak sobie sprawić taki piękny dźwięk z podanego linku? :)

technic
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: technic » 12 sie 2010, 11:02

Audi to eleganckie autko i wszelaki gang wydobywający się z wydechu jest wysoce niepożądany. Nie lepiej jak go w ogóle nie słychać?
Regulamin: (....) Podszywanie się pod nienależne rangi jest zabronione.

kazik52945
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kazik52945 » 12 sie 2010, 11:45

Masz racje, że eleganckie autko :) ale nie ukrywam, że kusi ogromnie kiedy dobry samochód róznież dobrze brzmi... nawet troche gangstersko :) zwłaszcza gdy już pewne elemnety nadwozia są w ten design robione (mowie o przyciemnionych szybach, czy swiatlach ledowych) w takim wypadku i dźwięk z rury może być troche mocniejszy :)

DJabeł
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jarek
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.8 ACK 193KM
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: DJabeł » 13 sie 2010, 23:41

To skoro dzwięk ma byc głosniejszy niz seria to zostaw to co masz jak wyleci dziura to i dzwięk sie pojawi :mrgreen: Oczywiscie żartuje. Poszukaj na allegro wydechów.
Audi a6 c5 2000r 2.5TDI 180KM - post451237.html#p451237

Awatar użytkownika
sleppy
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7T BEL 265KM
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: sleppy » 17 sie 2010, 06:58

Katalizatory uniwersalne spełniające normę EURO2 po 300 zl za sztuke, do tego łączniki elastyczne. I to tyle z tego co można włożyć nowego do układu wydechowego. Reszta czyli cały tylni układ wydechowy tylko ze szrotu.
Chociaż mozna kupić gotowy zamiennik przedniej części z katem i łącznikiem ale cena też zniechęca...
http://www.autoteile-meile.de/cgi-bin/a ... 7&FZGNR=99
235 euro to cena za jedną stronę.
A6 sprzedana... W poszukiwaniu następnej. Bywajcie na forum https://a6klub.pl :)

bigor
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bigor » 18 sie 2010, 23:14

U mnie wydech niestety też kończy żywot , teraz pytanko : czy mogę założyć wydech od 2,7 biturbo lub od 4,2 v8 ??

MARTIDG
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: MARTIDG » 19 sie 2010, 07:43

Myślę ,że powinieneś udać sie do dobrego warsztatu specjalizującego sie wyłacznie w wydechach i na podstawie katalogu dobiorą.

Ja u siebie nie musiałem nic robic bo jest ok ale gość mi powiedział,ze jak by co problemu nie będzie .

Jak coś mały schemat wydechu na 1 układ od 2.8 V6
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

bigor
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bigor » 19 sie 2010, 09:30

MARTIDG czytaj posty uważniej ;-) temat dotyczy wersji z napędem quattro , ten schemat co pokazałeś jest do FWD

Bartol
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Bartol » 19 sie 2010, 16:30

Witam, a ja skorzystam z okazji i zapytam w tym temacie. Schemat, który dołączył MARTIDG dotyczy wydechu firmy Bosal i według producenta pasuje do A6 FWD z silnikami 2.4 i 2.8, problem jednak w tym, że na rysunku tłumik końcowy ma tylko jedną rurkę wyjściową, a w oryginale są dwie. Czy może ktoś zakładał już ten tłumik i wie czy błąd jest w rysunku, a jeśli nie, czy ten tłumik działa OK? Ja mam obecnie przytkany tłumik ostatni i właśnie z jednej z rurek nie lecą spaliny, stąd moje pytanie aby po zakupie i jego wymianie auto nadal nie miało muła.

arthurr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: arthurr » 19 sie 2010, 19:02

jeśli mówisz o samej końcówce to... to tylko końcówka. Spójrz dokładnie pod auto czy aby ta rurka z której nie lecą spaliny nie jest po prostu ślepa... a nawet jeśli nie to i tak to żaden wyznacznik przytkania wydechu jeśli z dwururkowej końcówki spaliny lecą tylko z jednej bo ta jedna naprawdę wystarczy. Zrób test z odpietym tłumikiem końcowym - będziesz wiedział czy auto się odmuli, chociaż subiektywne odczucia będą takie że się odmuli bo będzie bardziej ryczał ;-)
USUNIęTO - złamanie punktu 29 Regulaminu!

Bartol
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Bartol » 19 sie 2010, 20:10

Chodzi mi jak najbardziej o końcówkę. Nie jest ona na pewno ślepa bo jakieś tam spaliny puszcza ale jest ich bardzo nie wiele. Nie mogę natomiast nigdzie znaleźć żadnej informacji/fotografii jak ten tłumik wygląda od środka, abym mógł właśnie stwierdzić, że jedna drożna końcówka wystarcza. Nic mi nie pozostaje jak odciąć wydech końcowy i sprawdzić jak auto będzie się zachowywało bez niego. Byłem już u dwóch gości od wydechów ale żaden nie potrafił nic stwierdzić, a poza tym bardzo niechętnie podchodzą do takich działań, najbardziej by im pasowało żeby od razu cały wydech wymienić. Poza tym trzeba się umawiać. Nic od ręki nie da się zrobić. Jeden nawet sugerował, że równie dobrze może być przytkany tłumik środkowy ale coś mi się nie wydaje, jeżeli w końcowy wchodzi jedna rura, a na wyjściu z jednej końcówki wylot jest ok, a z drugiej nie.

J@RO
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: J@RO » 07 lis 2011, 14:56

siemka tak jak u kolegi w mojej SZUSTCE tez si posypał wydech na poczatek katalizatory na szybko zastapiłem rurami zaczeła chodzic ciut głosniej bez tragedi niestety kolejny koszmar poszedl srodkowy tłumik pojechałem do magików od wydechów stwierdzili ze rury sa ok a zamiast srodkowego wspawaja mi 2 strumienice i powiedzieli mi za to 700 pln zaczołem czytac bo mam gdzie i czym zrobic

mam takie pytanie co o tym myslicie aby zamiast srodka wstawic cos takiego:
http://moto.allegro.pl/strumienica-bmw- ... 78121.html
lub
2 takie http://moto.allegro.pl/strumienica-lusk ... 01240.html

z góry dzieki za odpowiedz

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl