Ja mam 2,7 bT /250KM też tylko od miesiąca. Wstępnie palił mi około 18l, teraz przy spokojnej jeździe osiągam 14l. Gazowanie proponuje poważnie przemysleć, ponieważ:
1) ciężko z miejscem na instalację pod maską,
2) butla lub koło (uwaga na elementy napędu 4x4) do bagażnika,
3) będzie palił ponad 22l,
4) no i przy takim aucie - gaz?
Poważni i odpowiedzialni diagności od Audi odradzają, sugeruję rozważyć wolniejszą jazdę (czasami) niż instalację i ingerencje w silnik.
Spalanie gazu do 19l miasto (niespokojna jazda, pełny odpał to ponad 20l), trasa przy 150-160 autostrada do i z gdańska 14-15l. Minimum w trasie u mnie 13,5 (do 110km/h).
ad. 1. Dobry gazownik i nie ma problemu u mnie nic nie widać nawet, reduktory w podszybiu dwie sztuki,
ad. 2. co ma butla z napędem? Butla jest w miejscu koła zapasowego a to jest seryjna wnęka po prostu ją wypełniasz (poj. 62 litry wchodzi 57litrów gazu), brak koła zapasowego wydaje mi się, że rozwiązałem kupując dobry assistance,
ad.3. przy bardzo ostrej jeździe jesteś w stanie uzyskać nawet więcej ale wtedy benzyny spaliłby niewiele mniej (u mnie jak gazownik stroił instalacje na średnim spalaniu było 24 litry!!!)
ad. 4. to już całkowicie indywidualna sprawa (ja nie mam zamiaru już płacić 60% podatków w cenie benzyny na... w zasadzie chyba nikt nie wie a co bo na pewno nie na drogi),
Ale nie namawiam do zakładania gazu nikogo, bo jak aut będzie za dużo to podniosą akcyzę na gaz, więc nie zakładajcie gazu bo śmierdzi i psuje silnik...
P.S. a poważnych i odpowiedzialnych diagnostów Audi to niestety nie udało mi się znaleźć, więc może ktoś po prostu miał szczęście ja trafiłem tylko na wymieniaczy bez żadnych chęcii do pomyślunku
Aha, no i jeszcze turbiny: moja lewa ostatnio zaczęła walić olej (widać na wężu do chłodnicy powietrza), więc pewnie trzeba by je kiedyś zregenerować (mój przebieg to 212tkm ale to raczej nieprawda chociaż oleju jeszcze nie pije). Koszt regeneracji to około 800-1000 zł i faktycznie podobno dobrze robić obydwie.
Podsumowując koszt regeneracji turbin to 2000+robocizna a to jest już indywidualna sprawa. Jeżeli to dla Ciebie za dużo (a możesz trafić na taki egzemplarz) to kup lepiej 2.8 podobno to najlepszy silnik w Audi A6C5, chociaż też można go popsuć (kumpel tak zrobił-przegrzał go niestety).