Cześć,
właścnie wróciłem z pierwszej w karierze dalekiej podrózy - łącznie ponad 2000km swoją C5. Auto spisywało sie elegancko, nic do zarzucenia nie miałem. Problem pojawił się gdy po kilkugodzinnej jezdzie przy predkosciach 140-160km/h zaczalem jezdzic drogami krajowymi po 60-80 km/h. Zaczeła zapalać się kontrolka cisnienia oleju w momencie gdy predkosc spadala i zaczelo sie hamowanie silnikiem, w momencie gdy dawalem gazu lub wrzucalem na luz lampka gasla i wszystko było ok. Po kontakcie na szybko z mechanikiem zalecil mi na 1 linie wymiane czujnika oleju. Znalazlem jakies rozne w granicach 10-30 zł ale one maja rozne zakresy pracy np. od 1,2 do 1,6 bar lub 1,6 do 2,0 bar lub od 0,75 do 1,05 bar i zgłupialem totalnie bo nie wiem jaki wybrać. Z mechanikiem nie mam aktualnie kontaktu i nie moge go dopytac a chcialbym go juz kupic i zeby mi go w najblizszym czasie wymienil. Podpowie mi ktos jaki powinienem zakupic? Jak wymiana czujnika sie nie uda to najpewniej będzie zapchany smok w misce olejowej lub najgorszy scenariusz - cos z pompą oleju.
tl;dr (przejście do sedna)
Jaki czujnik cisnienia oleju mam kupic (jaki zakres pracy bo są różne)
Będę wdzięczny za pomoc!
[AEB 1.8T 150 KM] - Wymiana czujnika ciśnienia oleju
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7