[AGA 2.4 165 KM] VERVA 98, można?
[AGA 2.4 165 KM] VERVA 98, można?
Cześć. Ze względu na problemy ze spalaniem, chcę sprawdzić jak samochód będzie sobie radził na benzynie 98. W chwili obecnej mam 1/4 baku pb 95. Czy mogę dolać do pełna vervy 98, czy powinienem najpierw opróżnić zbiornik z 95?
- phpbb3 forum A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
te silniki dosyć dużo palą jak są zimne, na benzynie pracuje tylko zimny a dodatkowo długo się nagrzewa bo to duży motor, jakie długie trasy robisz ? im krótsza trasa tym stosunek spalonej beny do lpg będzie gorszy i oszczędności mniejsze. dodatkowo częstą bolączką jest nieprawidłowe wystrojenie instalacji za ubogo co powoduje rozjazd map i podawanie większej ilości benzyny na zimnym silniku co ma spory wpływ na spalanie.
jeśli faktycznie masz możliwość zalania lepszego paliwa za darmo to możesz spróbować, ale nie sądzę abyś odczuł różnicę. na pewno jeśli zmieszasz dwa rodzaje benzyny to jeśli ma być jakiś efekt to będzie mniejszy niż gdybyś wypalił dotychczasową zawartość zbiornika i zalał tylko lepszą wahę
jeśli faktycznie masz możliwość zalania lepszego paliwa za darmo to możesz spróbować, ale nie sądzę abyś odczuł różnicę. na pewno jeśli zmieszasz dwa rodzaje benzyny to jeśli ma być jakiś efekt to będzie mniejszy niż gdybyś wypalił dotychczasową zawartość zbiornika i zalał tylko lepszą wahę
Tej "zimy" wyjątkowo dużo wydaję na benzynę, około 150zł miesięcznie robiąc 400-500km po mieście. Ogólnie krótkie odcinki, ale na noc garażuję samochód, więc nie marznie, rano po około 500m przełącza się gaz. Ostatnio po trasie 1000km na oko stwierdziłem, że poziom zbiornika paliwa się nie zmienił. Byłem u majstra, który stwierdził, że auto nie wspomaga się benzyną, pare rzeczy przestawił, ale nic to nie dało.
Głównie chodzi mi o to, czy nic się nie stanie jeżeli do 15l 95 doleję 50l 98? Czy odczekać jeszcze trochę (10dni w moim przypadku :D) i dopiero wlać 98?
Głównie chodzi mi o to, czy nic się nie stanie jeżeli do 15l 95 doleję 50l 98? Czy odczekać jeszcze trochę (10dni w moim przypadku :D) i dopiero wlać 98?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 1.8T AEB 150KM
- Napęd: FWD
- Paliwo: Benzyna
98
Nic się nie stanie, po prostu stężenie będzie mniejsze, nie wiem jak to prosto wytłumacyc. Wydaje mi się że nie będzie zauważalnej różnicy gdybyś nalal do pustego baku a mieszając z resztą 95
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Paliwo: Benzyna+LPG
Może masz coś nie tak z pływakiem?
U mnie wskazówka paliwa pokazuje prawie pół zbiornika. Chwilę postoi (rano czekam tak z 1 min zanim odjadę) to wskazówka potrafi spaść do 1/4 i w czasie jazdy (na LPG) potrafi przekroczyć 1/2. Zalej do pełna (aż kilka razy odbije), pojeździj z 2 tygodnie i znów zalej do pełna. Lanie 98 nic nie da, a może zaszkodzić (silnik jest robiony na 91/95 oktany, albo 93/95 oktany). Lanie 98 może rozjechać ci mapy od lpg/
U mnie wskazówka paliwa pokazuje prawie pół zbiornika. Chwilę postoi (rano czekam tak z 1 min zanim odjadę) to wskazówka potrafi spaść do 1/4 i w czasie jazdy (na LPG) potrafi przekroczyć 1/2. Zalej do pełna (aż kilka razy odbije), pojeździj z 2 tygodnie i znów zalej do pełna. Lanie 98 nic nie da, a może zaszkodzić (silnik jest robiony na 91/95 oktany, albo 93/95 oktany). Lanie 98 może rozjechać ci mapy od lpg/
- stefank
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Stefan
- Rocznik: 2018
- Moje auto: A6 C8
- Silnik: 3.0 TDI 326KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Ja u siebie miałem taką przypadłość, że jak po wyjechaniu LPG pojeździłem do rezerwy na Pb (i tylko wtedy) to nawet jak już zatankowałem LPG to wskaźnik od benzyny dalej opadał aż do zera - bywało, że kilka dni jeździłem ze wskaźnikiem na 0. Początkowo też myślałem, że pali to i to ale potem zauważyłem, że po dolaniu Pb po jakimś czasie wskaźnik się jakby na nowo "dostrajał" i pokazywał już dobrze.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Szymon
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 170KM
- Napęd: FWD
- Paliwo: Benzyna
Co do wskaźnika to częsta przypadłość a C5, sam jak tylko dojadę do rezerwy na Pb to wskaźnik schodzi di samego dołu. Później możesz lać ile chcesz i nic nie pomaga. Dopiero odłączenie aku stawia wskaźnik w odpowiedniej pozycji.
Albo nauczysz się tankować wcześniej albo trzeba wymienić pływak
Ja wybrałem pierwszą opcję
Albo nauczysz się tankować wcześniej albo trzeba wymienić pływak